Högskola och universitet

För studenter med hörselnedsättning finns pedagogiskt stöd för att kunna studera vidare på högskola och universitet. På lärosätena finns samordnare för studenter med särskilda behov. Kontakta dem i god tid för att hitta lösningar så att du få en tillgänglig utbildning.

Samordnare för studenter med funktionshinder

Alla högskolor och universitet har särskilda kontaktpersoner eller samordnare för studenter med funktionshinder. Samordnarens uppgift är att ge råd och stöd till studenter med funktionshinder. De kan ge information om vilka rättigheter du har, till exempel rätt till anteckningshjälp under föreläsningar eller om det kanske finns hörhjälpmedel som du kan låna av högskolan/universitet.

Ansökan till högskola/universitet

Om du har svårt att hävda dig i urvalsprocessen när du söker utbildningen kan en högskola ibland göra undantag från de vanliga urvalsgrunderna – de kan göra en individuell prövning. Det innebär att lärosätet i enstaka fall kan ta hänsyn till funktionsnedsättning vid antagningen. En sådan ansökan måste styrkas med till exempel intyg och du ska ha provat andra möjligheter, till exempel ha gjort högskoleprovet. Du behöver skriva ett brev för att begära individuell prövning eller på en del högskolor använda en särskild blankett för individuell prövning. Kontakta högskolan/universitetet du är intresserad av och ta reda på hur gå tillväga.

Säg till i god!

Kontakta lärosätet så tidigt som möjligt om du har behov av särskilt stöd. Skicka kopia av din anmälningsblankett, samt läkarintyg/motsvarande som styrker ditt behov av särskilt stöd, direkt till samordnaren vid respektive universitet/högskola.

Hörteknik och tolkning för hörselskadade och döva på högskola/universitet

Ofta är större föreläsningssalar och aulor utrustade med fast teleslinga kopplade till föreläsarmikrofoner. Mindre seminarierum har inte alltid teleslinga därför är det bra om hörselskadade studenter säger till i god tid, gärna i samband med anmälan till kursen, så kan schemaläggaren se till att hörselskadade studenter får undervisning i tillgängliga salar. I salar som inte har teleslinga ska högskolan se till att det finns portabla sling-system (FM-system) att låna ut – högskolor är skyldiga att ordna en tillgänglig utbildning för alla.

Ibland går det att låna portabla system, av landstinget, som ett personligt hjälpmedel – för att genomföra en utbildning – men det ser väldigt olika ut i olika delar av landet om hörselvården gör detta.

De flesta högskolor och universitet upphandlar tolktjänster förutom Stockholms universitet som har en egen sektion med anställda utbildningstolkar. Kontakta därför lärosätet i god tid innan så tolkning är ordnat lagom till utbildningen börjar.

Anmäl diskriminering

Enligt diskrimineringslagen och lagavsnittet som rör utbildning ska högskolan aktivt verka för alla studenters lika rättigheter. Får du inte tillgång till exempel till teleslinga, mikrofon, anteckningshjälp eller tolkning ska du ta upp det med högskolan, ta hjälp av studentkåren om du vill ha stöd. Om de inte lyssnar på dig kan du vända dig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) eftersom bristande tillgänglighet är form av diskriminering. Läs mer på Diskrimineringsombudsmannen.

Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd

  • Hörselrådgivning via telefon

    Ring våra rådgivare på 0771– 888 000.
    Telefontid: måndag– torsdag, kl. 09.00– 12.00.

  • Om hörselvården i din region

    Hitta information om hörselvården där du bor.
    Välj region

Stöd HRFs viktiga arbete

Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmartare värld. Tillsammans gör vi skillnad!