Goda råd för bättre ljudmiljö
Fråga experterna före byggprojektet
Ju tidigare åtgärder för bra ljudmiljö sätts in, desto bättre. Ljudmiljöaspekter bör därför vägas in redan på projekteringsstadiet, innan olika lokaler byggs eller byggs om. Anlita akustiker redan från start, för att få expertråd om hur lokalen bör utformas, utifrån den verksamhet som ska bedrivas där. En undervisningslokal, till exempel, ska vara optimal för kommunikation och koncentration och bör hålla ljudklass A.
Gör en ljudmiljöanalys av befintliga lokaler
Anlita en akustikkonsult för att göra en ljudmiljöanalys – det vill säga ställa ”diagnos” på problemen och ge ”recept” på lösningar. Tänk på att följa akustikerns anvisningar om val av material, montering med mera. Annars finns det stor risk att åtgärderna inte får önskad effekt. Om det inte är möjligt att uppnå bra ljudmiljö i en lokal för samtal och koncentration, bör man byta lokal.
Håll ljudet ute – ljudisolera
Ljud är lite som vatten – det läcker in i genom minsta springa. Bra ljudisolering av väggar, fönster och dörrar håller ute trafikljud och ljud från angränsande lokaler.
Sätt in akustiktak och väggabsorbenter
Ljudabsorberande material på väggar och tak ”suger upp” ljud och kan göra underverk för ljudmiljön. Ett akustiktak ska vara heltäckande och nedpendlat. alltså ha några centimeters mellanrum till taket. Om det ligger direkt, dikt an, mot innertaket försvinner en stor del av effekten. Väggabsorbenter ska vara rätt stora för att få effekt. I en lokal för samtal ska de täcka väggen i “prathöjd”, det vill säga cirka 0,9–2 meter över golvet. Väggabsorbenter finns i olika dekorativa utförande men det viktigaste för att de ska ha effekt är storleken. EN dekorativ absorbent i form av ett djur har ingen som helst effekt i ett klassrum eller förskola. Köp alltid ljudabsorbenter av bästa kvalitet, som dämpar i rätt frekvenser (enligt akustikers rekommendationer, se föreläsning). Var också noga med att de ska monteras av någon med särskilda kunskaper, eller enligt anvisningar från akustiker. Felaktig montering kan i värsta fall ge sämre ljudmiljö.
Åtgärda buller från fasta installationer
Brummande ventilationsljud ligger som en ljudmatta i många arbetslokaler. Sådant lågfrekvent buller blir mycket störande eftersom det gör det svårt att uppfatta tal. En samtalsvänlig lokal ska alltså ha så lite lågfrekvent buller som möjligt.
Åtgärda buller från maskiner
Dunkande kopiatorer, surrande datorer, gurglande kaffemaskiner… Det är mycket som låter på en arbetsplats som sällan beskrivs som buller, trots att det stör väldigt många. I de flesta fall är det enkelt att minska ljudet genom att placera maskiner i separata utrymmen eller bakom ljudabsorberande skärmar. Tänk också på att det ofta finns tystare maskinalternativ på marknaden.
Ljuddämpande golv
Stegljud kan bli riktigt störande. Satsa därför på att lägga in dämpande golvmaterial och textilmattor.
Ljudsmart inredning
Undvik hårda, parallella ytor, som skapar störande ljudreflexer. En vanlig bokhylla med bokryggars ojämna kanter kan göra stor skillnad, eftersom den gör att ljudet sprids (diffuseras) åt olika håll. Skåp med perforerade luckor gör att ljudet försvinner in i skåpet istället för att studsa mot luckan. Textilier (gardiner, mattor och dukar) har en ljuddämpande effekt. Det finns även ett växande utbud av ljuddämpande möbler, till exempel stolar som inte skrapar och bord där det knappt hörs när man ställer ner en kopp.
Ljudsmart planlösning och verksamhet
Bra ljudmiljö handlar inte bara om att skapa bra akustik, att isolera eller att åtgärda bullerkällor. Även en genomtänkt planlösning och verksamhetsorganisation gör att färre störs av ljud, till exempel på en arbetsplats. Till exempel kan kan ljudnivån sänkas genom att ha flera olika rum istället för ett enda stort kontorslandskap. Verksamhet som låter mycket bör inte ligga nära utrymmen för kommunikation och koncentration.
Lägg pengar och resurser på kunskap
Med möbler och rätt placering av möbler kan de positiva effekterna bli större än några kostsamma dekorativa aukustikplattor på väggarna. Trasmattor eller filtar som hängs med lite avstånd och lätt vinklade från väggarna i föreningens möteslokal i källaren kan vara nog så effektfullt för att förbättra ljudmiljön och möjligheterna till samtal i lokaler med lång efterklangstid. Se gärna filmen ”Vägar till god ljudmiljö” med en akustiker som pedagogiskt förklarar akustik, ger konkreta tips och råd för effektiva åtgärder för bättre ljudmiljö.
Textad föreläsning: ”Vägar till god ljudmiljö” med konkreta aukustiktips
Yvet Martin, akustiker, ger konkreta tips om att förbättra ljudmiljön i skolan och på arbetsplatsen. Efter föreläsningen kan du fatta rätt beslut och vidta åtgärder som verkligen gör skillnad för ljudmiljön.
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771– 888 000.
Telefontid: måndag– torsdag, kl. 09.00– 12.00.Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor.
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stöd HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmartare värld. Tillsammans gör vi skillnad!