Lyssna ljudsmart
- Ställ in ljudstyrkan i dina hörlurar i en tyst miljö, och håll den nivån även i miljöer med buller. Om du skruvar upp för att överrösta omgivningsljud kan du lätt komma upp i skadliga ljudnivåer, utan att du märker det. I en del spelare finns det en volymspärr – använd den!
- Skruva ner om andra hör vad du lyssnar på. Kan andra höra vad du lyssnar på i dina lurar? Då ska du skruva ner.
- Höj inte ljudet undan för undan. Om volymen verkar bli allt svagare kan det vara ett tecken på att din hörsel är ”uttröttad” och behöver vila.
- Ta pauser och vila öronen. Att inte lyssna för länge är lika viktigt som att inte lyssna för högt. En tumregel är att lyssna i max 50 minuter och sedan vila i minst tio minuter.
- Det finns inga ”säkra” hörlurar – bara smarta lyssningsvanor! Lurar som sitter i hörselgången medför risk för skadligt högt ljudtryck. Risken är mindre med lurar som sitter utanpå. Tättslutande lurar stänger ute omgivningsljud, så att du blir mindre frestad att skruva upp volymen för att överrösta annat. Men då kan du missa viktiga ljud omkring dig.
- All musik som spelas för högt, för starkt och för länge är skadlig. Mozart, Metallica eller Miss Li – allt kan vara skadligt om du lyssnar för högt och för länge. Även musik du verkligen gillar.
- Använd alltid hörselskydd på konserter och liknande. Det behöver inte göra upplevelsen sämre; ”musikerproppar” och formgjutna öronproppar dämpar ljudet utan att ändra ljudklangen. Välj bekväma proppar som du kan ha i hela tiden. Det är inte bra att ta i och ur proppar under starkt ljud.
- ”Lyssna” alltid på din egen hörsel. Känns ljudet obehagligt starkt? Var ljudsmart och gå därifrån!
- Ta ljudpauser. Om du får tinnitus eller blir lomhörd ska du ta en rejäl ljudpaus tills det går över; undvik starkt ljud och hörlurar. Var sedan försiktig: Du har fått en varning! Håller det i sig i mer än två veckor – uppsök läkare.
- Har du frågor om hörsel, hörselskador och lyssningsvanor? Välkommen att vända dig till Hörsellinjen: 0771-888 000.
Ljudstyrka – vad är det?
Ljud är en subjektiv upplevelse. För ljudöverkänsliga personer kan även ljud på 40–60 decibel (dB) vara plågsamma, medan andra kan ha en smärtgräns på 120 dB.
Upplevelsen av ljud beror inte bara på ljudstyrkan, utan också på rummets akustik, vilken typ av ljud det är och exponeringstidens längd. En kvart i 100 dB har samma effekt som åtta timmar i 85 dB. Ju starkare ljud vi utsätts för, desto kortare tid klarar vi av det.
Decibelskalan är logaritmisk. Det innebär att 93 dB är dubbelt så starkt som 90 dB, och 96 dB är dubbelt så starkt som 93 dB.
Ljudsmart – folder med tips till dig som gillar att lyssna
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771– 888 000.
Telefontid: måndag– torsdag, kl. 09.00– 12.00.Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor.
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stöd HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmartare värld. Tillsammans gör vi skillnad!