Viktigt att tänka på när du skapar ditt testamente
1. Lista dina tillgångar
Du bestämmer själv vad du vill att ditt testamente ska innehålla. Du kan testamentera pengar, fastigheter, värdepapper, specifik lös eller fast egendom samt en viss procent av dina totala tillgångar.
2. Fördela dina tillgångar
Har du bröstarvingar (barn, barnbarn osv.) har de alltid rätt till sin laglott, som motsvarar hälften av deras arvslott. Allt utöver laglotten kan du testamentera till vem du vill. Om du saknar bröstarvingar kan du testamentera bort hela ditt arv. Har du tidigare ärvt något från någon annan, kan den delen av ditt arv dock vara öronmärkt till den personens andra arvingar.
Du bestämmer själv hur dina tillgångar ska fördelas. Du kan ge allt eller delar av din kvarlåtenskap till en eller flera personer eller organisationer. Det går också att ange ett specifikt belopp, en viss egendom eller en procentuell andel av tillgångarna som ska tillfalla en mottagare.
3. Uppgifter om arvtagare
Lämna så fullständiga uppgifter som möjligt om dina arvtagare, inklusive personnummer. Om personnummer saknas, ange vilken relation ni har och andra relevanta uppgifter, som adress eller telefonnummer.
Om du vill testamentera till en organisation, t.ex. Hörselskadades Riksförbund (HRF), anger du organisationsnumret 802004-4510.
4. Underteckna testamentet
För att ditt testamente ska vara giltigt måste det vara egenhändigt undertecknat av dig.
5. Bevittna testamentet
Ditt testamente måste bevittnas av två samtidigt närvarande personer för att vara giltigt. Vittnena måste:
- Vara närvarande i samma rum samtidigt som du undertecknar testamentet.
- Vara medvetna om att det är ett testamente de bevittnar, men de behöver inte känna till innehållet.
- Vara minst 15 år gamla och vid full psykisk hälsa.
- Inte vara släkt med eller partner till dig eller på något sätt omfattas av testamentet (t.ex. inte arvtagare eller anhöriga till en arvtagare).
Observera att testamentet måste finnas i fysisk form. Om du har upprättat testamentet digitalt behöver det skrivas ut innan underteckning och bevittning.
6. Förvaring
Ett testamente gäller endast i original, så det är viktigt att förvara det på en trygg och säker plats, t.ex. i ett brandsäkert skåp. Du kan också förvara det hos Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF), som erbjuder bevakning mot folkbokföringen. De kan förvara upp till tio dokument eller 40 sidor och bevakningen mot folkbokföringen gör att den man väljer får ett meddelande om att det finns ett testamente när man går bort.
Detta minskar risken för att testamentet försvinner eller blir ogiltigt.
Det är också en god idé att informera en nära vän eller anhörig om var originalet finns, samt ge denne en kopia av testamentet som backup