Kategori: Nyhet
Datum:

SVT gör storsatsning i Almedalen – men textar ändå inte allt

SVT storsatsar i Almedalen i år. Ändå brister tillgängligheten. Samtliga partiledartal och Debatts sändningar från Almedalen direkttextas. Men sändningarna på webben textas inte. Och inte heller repriserna, meddelar SVT.

SVT storsatsar i Almedalen i år.
SVT storsatsar i Almedalen i år. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Gillar du politik? Vill du hänga med i vad som sägs i Almedalen?
Ja, då ska du passa på att titta på partiledartal och Debatt i SVT när de direktsänds – i tv. SVT kan nämligen fortfarande inte sända ut direkttextning på webben, på grund av bristande tekniska lösningar. Och repriserna säger de sig inte hinna med. Allt detta trots att SVT satsar mer än någonsin på att bevaka Almedalen detta supervalår.

Ingen direkttextning på webben

Det är viktigt med direkttextning, så att hörselskadade kan följa med i det som händer när det händer, precis som alla andra. Sommartid befinner sig dessutom många på resa, i stugor och på andra ställen där det det självklara valet ofta är att följa Almedalen via surfplattan, datorn eller mobilen. Men för hörselskadade är det inte möjligt, eftersom SVT inte har tekniska möjligheter att texta livesändningar på webben

Hinner inte texta repriser

En hel del föredrar att titta på repriserna. Ibland för att direktsändningen är vid en tid som inte passar, men också för att direkttextningen är bristfällig och mindre exakt än den textning som görs efteråt.
Men eftersom SVT har satsat på att texta fotbolls-VM – en viktig milstolpe för textade sportsändningar – har de inte möjlighet att texta även repriserna från Almedalen. Det här beror på att direkttextning inte kan återanvändas. Textning av repriser innebär en tidskrävande bearbetning, och det har SVT inte resurser till mitt i sommaren, mitt under fotbolls-VM.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.