Kategori: Pressmeddelande
Datum:

Stora Hörselpriset till forskning om hur vi lyssnar med hjärnan

Nära porträtt på man med glasögon.
Professor emeritus Jerker Rönnberg, mottagare av Stora Hörselpriset 2020. Foto: Privat

Stora Hörselpriset 2020 går till forskaren Jerker Rönnberg, för upptäckter om hur hjärnan lyssnar och tolkar det vi hör. Hans insikter har banat väg för bättre hörselrehabilitering – och öppnat dörren till ny kunskap om hur demens uppstår och utvecklas.

I Sverige finns det 1,5 miljoner hörselskadade, som måste lägga energi på att uppfatta vad som sägs när ljud faller bort. Hur väl vi lyckas med det beror inte bara på örat, utan minst lika mycket på våra kognitiva förmågor, visar Jerker Rönnbergs forskning. Hur vi lyssnar med hjärnan, helt enkelt.

”Upptäcktsresande i hjärnans labyrinter”

Nu får Jerker Rönnberg, professor emeritus i psykologi vid Linköpings universitet, Stora Hörselpriset 2020 för sina banbrytande upptäckter.

Priset delas ut av Hörselforskningsfonden, som beskriver Jerker Rönnberg som ”en upptäcktsresande i hjärnans labyrinter” och konstaterar att hans forskning ”har öppnat dörrar till en helt ny och djupare förståelse av hjärnans och kognitionens betydelse för hur vi hör, hur vi lyssnar och hur vi kommunicerar.”

Svar på demensgåtan

Jerker Rönnbergs forskning ger praktisk nytta i utvecklingen av hörhjälpmedel och hörselrehabilitering. Hans förklaringsmodeller om hjärnans minnesfunktioner ger också en viktig del av svaret på demensgåtan – hur sjukdomen uppstår och utvecklas.

Hans forskning har också gett upphov till ett helt nytt vetenskapsområde: kognitiv hörselvetenskap. Världsledande inom detta område är Linnécentrum HEAD vid Linköpings universitet, som Jerker Rönnberg startade 2008.

Det främsta priset

Stora Hörselpriset är det främsta priset inom svensk hörselforskning, med en prissumma på 100 000 kronor. Det delas ut vart fjärde år av Hörselforsk­nings­fonden – en fond instiftad av Hörselskadades Riksförbund (HRF), med en styrelse av ledande hörselforskare samt representanter för HRF. Läs mer om Stora Hörselpriset och Hörselforskningsfonden.

Onsdag 14 oktober: Se prisutdelningen och Hörselprisföredraget!

I dag börjar Hörselveckan, som pågår den 12-18 oktober. Det uppmärksammar HRF genom HRF Talks – en serie föredrag med hörseltema.
På onsdag, den 14 oktober kl. 12.30, visas prisutdelningen av Stora Hörselpriset samt Hörselprisföredraget med Jerker Rönnberg på HRFs Facebooksida och läggs strax därefter ut på www.hrf.se/HRFtalks

Mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef: 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se


Pressmeddelandet som pdf

Pressmeddelande om Stora Hörselpriset som pdf (2020-10-12)


Vill du bidra till hörselforskningen?

Stöd HRFs insamling till förmån för hörselforskningen

Vi har pg 90 03 14-6, bg 900-0738. Att vi har 90-konto garanterar att vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Relaterade nyheter

  • Upp till två års väntetid på hörapparater: ”Omänskligt och hälsofarligt”
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Upp till två års väntetid på hörapparater: ”Omänskligt och hälsofarligt”

    Väntetiden för att få hörapparater är upp till två år, visar en ny kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF). 16 av landets 21 regioner klarar inte vårdgarantin.
    – Att tvingas leva utan fungerande kommunikation i månader och år, det är både omänskligt och hälsofarligt, säger Jonas Sahlberg, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

  • Stora Hörselpriset till forskare bakom revolutionerande benledningshörsel
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Stora Hörselpriset till forskare bakom revolutionerande benledningshörsel

    Stora Hörselpriset 2025 går till en av vår tids främsta medicintekniska innovatörer – professor Bo Håkansson vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.  Tack vare hans revolutionerande forskning om att leda ljud genom ben har hundratusentals...

  • 1,7 miljoner har nedsatt hörsel – men alltför få kollar hörseln
    Kvinna med hörapparat.
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    1,7 miljoner har nedsatt hörsel – men alltför få kollar hörseln

    Ungefär 1,7 miljoner svenskar har en hörselnedsättning. En av fem vuxna. Det visar en ny Novus-undersökning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Här finns en tickande folkhälsobomb. Många har inte sökt hörselvård – eller ens testat hörseln, säger HRFs förbundsordförande Ulf Olsson.