Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2020-10-12">12 oktober 2020</time>

Stora Hörselpriset till forskning om hur vi lyssnar med hjärnan

Nära porträtt på man med glasögon.
Professor emeritus Jerker Rönnberg, mottagare av Stora Hörselpriset 2020. Foto: Privat

Stora Hörselpriset 2020 går till forskaren Jerker Rönnberg, för upptäckter om hur hjärnan lyssnar och tolkar det vi hör. Hans insikter har banat väg för bättre hörselrehabilitering – och öppnat dörren till ny kunskap om hur demens uppstår och utvecklas.

I Sverige finns det 1,5 miljoner hörselskadade, som måste lägga energi på att uppfatta vad som sägs när ljud faller bort. Hur väl vi lyckas med det beror inte bara på örat, utan minst lika mycket på våra kognitiva förmågor, visar Jerker Rönnbergs forskning. Hur vi lyssnar med hjärnan, helt enkelt.

”Upptäcktsresande i hjärnans labyrinter”

Nu får Jerker Rönnberg, professor emeritus i psykologi vid Linköpings universitet, Stora Hörselpriset 2020 för sina banbrytande upptäckter.

Priset delas ut av Hörselforskningsfonden, som beskriver Jerker Rönnberg som ”en upptäcktsresande i hjärnans labyrinter” och konstaterar att hans forskning ”har öppnat dörrar till en helt ny och djupare förståelse av hjärnans och kognitionens betydelse för hur vi hör, hur vi lyssnar och hur vi kommunicerar.”

Svar på demensgåtan

Jerker Rönnbergs forskning ger praktisk nytta i utvecklingen av hörhjälpmedel och hörselrehabilitering. Hans förklaringsmodeller om hjärnans minnesfunktioner ger också en viktig del av svaret på demensgåtan – hur sjukdomen uppstår och utvecklas.

Hans forskning har också gett upphov till ett helt nytt vetenskapsområde: kognitiv hörselvetenskap. Världsledande inom detta område är Linnécentrum HEAD vid Linköpings universitet, som Jerker Rönnberg startade 2008.

Det främsta priset

Stora Hörselpriset är det främsta priset inom svensk hörselforskning, med en prissumma på 100 000 kronor. Det delas ut vart fjärde år av Hörselforsk­nings­fonden – en fond instiftad av Hörselskadades Riksförbund (HRF), med en styrelse av ledande hörselforskare samt representanter för HRF. Läs mer om Stora Hörselpriset och Hörselforskningsfonden.

Onsdag 14 oktober: Se prisutdelningen och Hörselprisföredraget!

I dag börjar Hörselveckan, som pågår den 12-18 oktober. Det uppmärksammar HRF genom HRF Talks – en serie föredrag med hörseltema.
På onsdag, den 14 oktober kl. 12.30, visas prisutdelningen av Stora Hörselpriset samt Hörselprisföredraget med Jerker Rönnberg på HRFs Facebooksida och läggs strax därefter ut på www.hrf.se/HRFtalks

Mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef: 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se


Pressmeddelandet som pdf

Pressmeddelande om Stora Hörselpriset som pdf (2020-10-12)


Vill du bidra till hörselforskningen?

Stöd HRFs insamling till förmån för hörselforskningen

Vi har pg 90 03 14-6, bg 900-0738. Att vi har 90-konto garanterar att vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Hörselskadades kulturpris till Marie Bengts och Jimmy Uller

  Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller fick på tisdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2022. Ett pris som uppmärksammar hörselskadades insatser inom kulturområdet.

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.