Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-03-14">14 mars 2022</time>

Stor avgiftssänkning på hörapparater i Dalarna

Nu är Region Dalarna på väg att sänka utprovningsavgiften för hörapparater.
Efter årsskiftet kan avgiften bli 250 kronor för två hörapparater, vilket är 75 procent lägre än i dag.

På torsdagen beslutade Hjälpmedelsnämnden i Region Dalarna att föreslå samma avgift på alla personliga hjälpmedel som föreskrivs: 250 kronor. Utprovningsavgiften för hörapparater skulle med detta bli 250 kronor, oavsett om det provas ut en eller två hörapparater.

Det här innebär en markant avgiftssänkning. I dag är utprovningsavgiften i Dalarna 500 kronor per hörapparat. Eftersom nio av tio behöver två hörapparater, betalar de flesta därmed 1 000 kronor i utprovningsavgift. En sänkning till 250 kronor innebär 75 procent lägre avgift för två hörapparater.

Stor framgång för HRF Dalarna

Den föreslagna avgiftssänkningen innebär en stor framgång för HRF Dalarna, som har fått gehör för sina krav på jämlika hörselvårdsavgifter. Det är ett resultat av en omfattande utredning inom regionen och nära dialog med funktionshinderorganisationerna.

Nu ska förslaget först till Regionstyrelsen och därefter tas beslut i Regionfullmäktige. Men allt tyder på att det går igenom.

Visar vägen för andra regioner

– Det här kommer att innebära en mer jämlik och rättvis hjälpmedelskostnad, säger regionrådet Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP) till SVT Nyheter.

Den sänkta och jämlika hjälpmedelsavgiften innebär också en viktig signal till andra regioner. Region Dalarna visar vägen för en rad olika regioner som har belagt hörselskadade med särskilda avgifter, som ligger vida högre än andra patientavgifter.

Särskilt högkostnadsskydd

Hjälpmedelsnämnden i Dalarna föreslår även ett särskilt högkostnadsskydd för hjälpmedel, på 1150 kr per förmånsperiod. Men ytterst få kommer upp i sådana summor.

HRF anser att alla hörselvårdsavgifter i alla regioner ska ingå i det allmänna högkostnadsskyddet för sjukvård. Då kan det bli ett verkligt stöd för många, inte minst äldre, som har många olika vårdutgifter.

Relaterade nyheter

 • 4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning
  Man med gula hörlurar framför datorn, med ansiktet bortvänt.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-05-02">2 maj 2022</time>

  4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning

  Nu får HRF drygt 4 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projektet "Alla kan texta!". Målet är att göra autotextning till något av en folkrörelse i det offentliga Sverige, i samarbete med en rad kommuner, regioner, myndigheter, företag och andra aktörer.

 • Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI
  Äldre man med munskydd.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

  Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

  På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat. Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

 • ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

  ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”

  Regeringen måste "skyndsamt fatta beslut" om att bistå flyktingar från Ukraina med hjälpmedel, läkemedel samt rehabilitering och habilitering. Det skriver Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och åtta andra organisationer i ett brev till socialministern.