Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-03-14">14 mars 2022</time>

Stor avgiftssänkning på hörapparater i Dalarna

Nu är Region Dalarna på väg att sänka utprovningsavgiften för hörapparater.
Efter årsskiftet kan avgiften bli 250 kronor för två hörapparater, vilket är 75 procent lägre än i dag.

På torsdagen beslutade Hjälpmedelsnämnden i Region Dalarna att föreslå samma avgift på alla personliga hjälpmedel som föreskrivs: 250 kronor. Utprovningsavgiften för hörapparater skulle med detta bli 250 kronor, oavsett om det provas ut en eller två hörapparater.

Det här innebär en markant avgiftssänkning. I dag är utprovningsavgiften i Dalarna 500 kronor per hörapparat. Eftersom nio av tio behöver två hörapparater, betalar de flesta därmed 1 000 kronor i utprovningsavgift. En sänkning till 250 kronor innebär 75 procent lägre avgift för två hörapparater.

Stor framgång för HRF Dalarna

Den föreslagna avgiftssänkningen innebär en stor framgång för HRF Dalarna, som har fått gehör för sina krav på jämlika hörselvårdsavgifter. Det är ett resultat av en omfattande utredning inom regionen och nära dialog med funktionshinderorganisationerna.

Nu ska förslaget först till Regionstyrelsen och därefter tas beslut i Regionfullmäktige. Men allt tyder på att det går igenom.

Visar vägen för andra regioner

– Det här kommer att innebära en mer jämlik och rättvis hjälpmedelskostnad, säger regionrådet Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP) till SVT Nyheter.

Den sänkta och jämlika hjälpmedelsavgiften innebär också en viktig signal till andra regioner. Region Dalarna visar vägen för en rad olika regioner som har belagt hörselskadade med särskilda avgifter, som ligger vida högre än andra patientavgifter.

Särskilt högkostnadsskydd

Hjälpmedelsnämnden i Dalarna föreslår även ett särskilt högkostnadsskydd för hjälpmedel, på 1150 kr per förmånsperiod. Men ytterst få kommer upp i sådana summor.

HRF anser att alla hörselvårdsavgifter i alla regioner ska ingå i det allmänna högkostnadsskyddet för sjukvård. Då kan det bli ett verkligt stöd för många, inte minst äldre, som har många olika vårdutgifter.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.