Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

HRF lämnar plattformen X

Foto: Julian Christ

Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) har varit närvarande på Twitter i över tio år, men tonen på plattformen har på senare år blivit allt råare, med hot, grova personangrepp, rasism, falska påståenden och anti-demokratiska kommentarer.

Det senaste året har denna utveckling gått ännu längre och plattformen, som numera heter X, har fått hård kritik för att undergräva demokratiska värderingar och respekt för alla människors lika värde.

”Konfliktskapande”

Carl Heath, som tidigare varit särskild utredare i den statliga utredningen om att värna det demokratiska samtalet (2018-2020), gick i somras ut och uppmanade civilsamhället, offentlig sektor, företag, medier och opinionsbildare att lämna X: ”Det är inte rimligt att fortsätta att bedriva ett offentligt samtal på plattformar som gör att själva samtalet i sig far illa, när plattformen premierar konfliktskapande och uppmärksamhetssökande för att maximera antalet visningar.”

Inaktivt konto

Att delta i samhällsdebatten är en viktig del i HRFs uppdrag, men X är inte längre en användbar plattform för konstruktiv och respektfull dialog, konstaterar HRF. Förbundsstyrelsen har därför beslutat att HRFs X-konto kommer att vara inaktivt. Det ligger kvar enbart för att hänvisa besökare till HRFs webbsida.

HRF är inte först med att ta detta steg. Flera medier, intresseorganisationer och opinionsbildare har lämnat X under 2023, bland annat Naturskyddsföreningen och WeEffect.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.