Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

HRF lämnar plattformen X

Foto: Julian Christ

Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) har varit närvarande på Twitter i över tio år, men tonen på plattformen har på senare år blivit allt råare, med hot, grova personangrepp, rasism, falska påståenden och anti-demokratiska kommentarer.

Det senaste året har denna utveckling gått ännu längre och plattformen, som numera heter X, har fått hård kritik för att undergräva demokratiska värderingar och respekt för alla människors lika värde.

”Konfliktskapande”

Carl Heath, som tidigare varit särskild utredare i den statliga utredningen om att värna det demokratiska samtalet (2018-2020), gick i somras ut och uppmanade civilsamhället, offentlig sektor, företag, medier och opinionsbildare att lämna X: ”Det är inte rimligt att fortsätta att bedriva ett offentligt samtal på plattformar som gör att själva samtalet i sig far illa, när plattformen premierar konfliktskapande och uppmärksamhetssökande för att maximera antalet visningar.”

Inaktivt konto

Att delta i samhällsdebatten är en viktig del i HRFs uppdrag, men X är inte längre en användbar plattform för konstruktiv och respektfull dialog, konstaterar HRF. Förbundsstyrelsen har därför beslutat att HRFs X-konto kommer att vara inaktivt. Det ligger kvar enbart för att hänvisa besökare till HRFs webbsida.

HRF är inte först med att ta detta steg. Flera medier, intresseorganisationer och opinionsbildare har lämnat X under 2023, bland annat Naturskyddsföreningen och WeEffect.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.