Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
– Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.
Lättnaden är i dag stor bland hörselskadade i Uppsala län. Hotet om hörselcheckar i hörselvården är avvärjt och det förs samtal med den nya politiska majoriteten om andra sätt att lösa hörselvårdens utmaningar.
– Vi är verkligen glada och lättade, säger Lena Thorén, vice distriktsordförande i HRF Uppsala, till tidningen Auris.
– Det här är ett resultat av ett mycket bra samarbete mellan förbundet och distriktet, och en skrivelse från HRFsom tydligt förklarade hörselskadades behov.
Vivianne Macdisi (S), Vårdstyrelsens ordförande, instämmer:
– Vi har pratat med HRF, lyssnat på deras synpunkter och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet, säger hon i en intervju med Sveriges Radio P4 Uppland (inslaget finns transkriberat längre ner på denna sida).
Svidande kritik
Det var strax före jul som Region Uppsala beslutade att införa ett system med hörselcheckar inom hörselvården. Ansvariga politiker var öppna med att de ville få patienter att köpa hörapparater privat, vilket skulle ge ”privata leverantörerna [,,,] möjlighet att få in en extra förtjänst för sina egna hörapparater”.
Avsikten var att göra det mer lönsamt för privata vårdgivare att etablera sig i Uppsala – på hörselskadades bekostnad.
Beskedet slog ner som en bomb och möttes av svidande kritik från HRF, som inte ens fått information om planerna innan förslaget lades fram.
Bara ett par veckor tidigare hade grannregionen Stockholm beslutat att skrota motsvarande system, på grund av allvarliga brister, med vilseledande information, försämrad valfrihet och oseriös försäljning.
Ny majoritet river upp beslut
Frågan tog en helt ny vändning i början på året, när Centerpartiet i Region Uppsala beslutade byta sida och därmed möjliggöra ett maktskifte. Och nyligen meddelade den nya majoriteten, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, att de kommer riva upp beslutet om hörselcheckar. Det formella beslutet fattas av Vårdstyrelsen den 25 mars.
De utlovar också mer kontakt med HRF framöver, framför allt om hur väntetiderna kan kortas:
– Vi vet att vi står inför stora utmaningar, både när det gäller tillgängligheten till och kostnaderna för hörselvården och det måste vi jobba med. Jag kommer fortsätta ha en dialog med HRF om detta, säger Vivianne Macdisi till Auris.
Transkribering av nyhetsinslag i Sveriges Radio P4 Uppland, 2024-03-24:
Lena: ”Politikerna har lyssnat och ändrat sig”
Hörselskadades Riksförbund, HRF, kan andas ut. Det blir inga hörselcheckar i Region Uppsala.
– Jättebra och positivt att politikerna har ändrat synpunkt när det gäller hörselcheckarna.
Det säger Lena Thorén, vice distriktsordförande i HRF Uppsala län.
Strax före jul fattade Vårdstyrelsen i Region Uppsala beslut om att ha ett system med hörselcheckar som kan användas som betalning på valfri privat eller offentligt driven hörselmottagning.
Men systemet kritiseras hårt av Hörselskadades Riksförbund, HRF, som sett att checkarna medför högre kostnader för hörselskadade, som erbjuds onödigt dyra hörapparater hos privata hörselmottagningar.
Men efter maktskiftet i regionen nu i februari sitter socialdemokraten Vivianne Macdisi som ordförande för Vårdstyrelsen, och nu blir det andra bullar. I det här fallet andra hörapparater.
– Vi har pratat med HRF, lyssnat på deras synpunkter och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva det beslutet.
Hörselskadades Riksförbund, där Leif Wall från Knivsta är aktiv och har förslag som kan hjälpa till att korta de långa köerna till hörselmottagningar.
– Många av de ärenden som audionomerna får sitta och jobba med är enkla saker som rengöring av en apparat eller ett filter som är igensatt. Det behöver man inte vara utbildad audionom för att göra.
Dessutom vill HRF att en audionomutbildning startas i länet.
– Om vi har en sån här utbildning i Uppsala då har vi större chanser att också rekrytera och behålla den kompetensen [säger Vivianne Macdisi].
Nyhetsuppläsare: Reporter här, Monika Titor.