Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
– Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Det är Vårdstyrelsen i Region Uppsala som imorgon, torsdag, ska ta ställning till ett förslag om att införa ”Friare val av hörapparater” – ett system som bara finns i Skåne och Stockholm, och som har lett till stora problem med vilseledande information, försämrad valfrihet och oseriös försäljning.

– De flesta patienter styrs mot att köpa privat och en del betalar tiotusentals kronor ur egen ficka, trots att de har rätt till hörapparater inom patientavgiften. Vi kontaktas ständigt av hörselskadade som hamnat i kläm, som känner sig lurade, säger Mattias Lundekvam.

Hård kritik från tunga instanser

En rad tunga instanser har dömt ut system med hörselcheckar: Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd och flera utredningar. Och nyligen beslutade Region Stockholm att avveckla hörselcheckarna.

Trots det överväger Region Uppsala nu att gå i motsatt riktning och införa hörselcheckar – för att gå företagen till mötes.

– Vi häpnar över beslutsunderlaget. Där står det i klartext att avsikten är att ge ”De privata leverantörerna [,,,] möjlighet att få in en extra förtjänst för sina egna hörapparater”, säger Mattias Lundekvam.
– Det är otroligt cyniskt. Den ”extra förtjänsten” skulle komma från hörselskadade patienter, varav många äldre med små tillgångar, som har rätt till hörselvård inom den allmänna hälso- och sjukvården.

Har inte pratat med patienterna

Förslaget om hörselcheckar kom som en chock för hörselskadade i Uppsala. Regionen har varken informerat eller fört dialog med HRF.

– Därför uppmanar vi nu Vårdstyrelsen att säga nej till på torsdag. Det är orimligt att besluta om att förändra hörselvården i grunden, utan att först prata med patienterna själva.

Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

HRF: Rösta nej till hörselcheckar!

I en skrivelse till Vårdstyrelsen i Region Uppsala uppmanar HRF ledamöterna att rösta nej till förslaget att införa ett Fritt val-system med hörselcheckar. Frågan behandlas på Vårdstyrelsens möte torsdag 21 december.

Relaterade nyheter

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).