Datum: <time datetime="2022-04-11">11 april 2022</time>

Plexiglas kvar i butiker – HRF efterlyser mikrofonsystem

Händer med plastandskar bakom plexiglas håller i kortläsare och en fralla i papper.

Restriktionerna är borta, men covid-19 är kvar. Och kvar finns också plexiglasen i butikerna, vilket gör det svårt att höra.
Men det går att lösa, säger HRFs Eivor Johansson i TV4. Ett enkelt mikrofonsystem vid varje kassa kan göra stor skillnad för både kunder och anställda.

Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Men pandemin är inte över och smittspridningen pågår fortfarande. Många butiker och serviceställen har därför valt att låta plexiglasen sitta kvar vid kassor och diskar, för att skydda personalen – och kunderna.

– Även om inte covid räknas som en samhällsfarlig sjukdom längre så finns det kvar, och även andra sjukdomar. Kunderna har ändrat sitt beteende och uppskattar att plexiglasen finns kvar, säger Marie Palntén, butikschef hos Ica Kvantum, Munkebäck, till TV4 Nyheterna.

”Ljudet går inte genom glaset”

Men plexiglasen skapar svårigheter, inte minst för hörselskadade. Och personer med hörselnedsättning finns bland både kunder och butikspersonal.

– Ja, problemet är ju att vi inte hör. Ljudet går inte igenom plexiglaset tillräckligt för att vi ska kunna höra, förklarar Eivor Johansson, ledamot i HRFs förbundsstyrelse till TV4.

Enkla mikrofonsystem

HRF kräver inte att plexglasen ska tas bort. Att hålla nere smittspridningen och skydda kunder och personal är lika viktigt för hörselskadade som för alla andra. Däremot vill HRF att plexiglasen ska kombinera med hörselsmarta lösningar – till exempel enkla mikrofonsystem, ungefär som i biljettluckor.

– Dels kan man tänka sig mikrofoner och högtalare. Men den bästa lösningen för oss hörselskadade, det är ju när vi kan få in ljudet i våra hörapparater, säger Eivor Johansson.

Med andra ord: teleslinga.

”Måste hitta lösning som underlättar”

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, tror att plexiglasen kommer att fasas ut successivt och bli färre. Men skulle det bli mer permanent är han inte främmande för att införa mikrofonsystem och teleslinga:

– Är det så att vi skulle ha någon form av lösning som man har i biljettluckor och dylikt, då måste man ju hitta en lösning som underlättar för personer med olika slags funktionsvariationer.

Kan göra stor skillnad

Ett enkelt mikrofonsystem kan göra stor skillnad , för både personal och kunder. En mikrofon på vardera sidan om plexiglaset, kopplad till en teleslinga, gör att hörapparatanvändare får ljudet trådlöst direkt in i apparaterna. Om det dessutom kopplas in en liten högtalare blir det lättare att höra även för alla andra.

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

  Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke

  Musiketerapeuten och kyrkomusikern Nina Walloscke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2024– ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm
  Två leende kvinnor med blombukett och diplom.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-02">2 juni 2024</time>

  Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

  På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
  – Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.