Datum: <time datetime="2022-04-11">11 april 2022</time>

Plexiglas kvar i butiker – HRF efterlyser mikrofonsystem

Händer med plastandskar bakom plexiglas håller i kortläsare och en fralla i papper.

Restriktionerna är borta, men covid-19 är kvar. Och kvar finns också plexiglasen i butikerna, vilket gör det svårt att höra.
Men det går att lösa, säger HRFs Eivor Johansson i TV4. Ett enkelt mikrofonsystem vid varje kassa kan göra stor skillnad för både kunder och anställda.

Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Men pandemin är inte över och smittspridningen pågår fortfarande. Många butiker och serviceställen har därför valt att låta plexiglasen sitta kvar vid kassor och diskar, för att skydda personalen – och kunderna.

– Även om inte covid räknas som en samhällsfarlig sjukdom längre så finns det kvar, och även andra sjukdomar. Kunderna har ändrat sitt beteende och uppskattar att plexiglasen finns kvar, säger Marie Palntén, butikschef hos Ica Kvantum, Munkebäck, till TV4 Nyheterna.

”Ljudet går inte genom glaset”

Men plexiglasen skapar svårigheter, inte minst för hörselskadade. Och personer med hörselnedsättning finns bland både kunder och butikspersonal.

– Ja, problemet är ju att vi inte hör. Ljudet går inte igenom plexiglaset tillräckligt för att vi ska kunna höra, förklarar Eivor Johansson, ledamot i HRFs förbundsstyrelse till TV4.

Enkla mikrofonsystem

HRF kräver inte att plexglasen ska tas bort. Att hålla nere smittspridningen och skydda kunder och personal är lika viktigt för hörselskadade som för alla andra. Däremot vill HRF att plexiglasen ska kombinera med hörselsmarta lösningar – till exempel enkla mikrofonsystem, ungefär som i biljettluckor.

– Dels kan man tänka sig mikrofoner och högtalare. Men den bästa lösningen för oss hörselskadade, det är ju när vi kan få in ljudet i våra hörapparater, säger Eivor Johansson.

Med andra ord: teleslinga.

”Måste hitta lösning som underlättar”

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, tror att plexiglasen kommer att fasas ut successivt och bli färre. Men skulle det bli mer permanent är han inte främmande för att införa mikrofonsystem och teleslinga:

– Är det så att vi skulle ha någon form av lösning som man har i biljettluckor och dylikt, då måste man ju hitta en lösning som underlättar för personer med olika slags funktionsvariationer.

Kan göra stor skillnad

Ett enkelt mikrofonsystem kan göra stor skillnad , för både personal och kunder. En mikrofon på vardera sidan om plexiglaset, kopplad till en teleslinga, gör att hörapparatanvändare får ljudet trådlöst direkt in i apparaterna. Om det dessutom kopplas in en liten högtalare blir det lättare att höra även för alla andra.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.