Kategori: Nyhet
Datum:

Partierna allt bättre på att texta – M och MP bäst

Det lönar sig att tjata! Partierna har blivit allt bättre på att texta sina filmer på webben, efter upprepade uppmaningar från HRF. Bäst just nu är Moderaterna och Miljöpartiet, som textar det mesta. Centerpartiet och Vänsterpartiet har valt att lägga ut särskilda ”textversioner”, istället för att göra alla sina filmer tillgängliga.

”Partier som inte textar sina filmer gör ett aktivt val att utestänga oss hörselskadade från delar av valrörelsen, och begränsar våra möjligheter att vara fullt delaktiga i det offentliga, politiska samtalet.” Det konstaterade HRF inför valrörelsen, i ett brev som vi skickade till partierna tillsammans med Unga Hörselskadade (UH).

Sedan dessa har vi skickat flera mail och tjatat på partierna via Facebook och Twitter. Och det har tagit skruv. Flera partier har skärpt sig rejält. Men det finns också partier som har en bra bit kvar.

Miljöpartiet textar det mesta, och var snabbt igång med textningen redan efter första påminnelsen från HRF. Partiet har nu en policy om att texta alla nya filmer som läggs upp. Vad vi kan se har de också hållit vad de lovat!

Moderaterna, som har många kampanjfilmer på webben, textar nu i princip allt. ”Våra filmer ska alltid vara textade”, meddelar partiets företrädare via Twitter. Men den film med Fredrik Reinfeldt som lades upp i går, den 21 maj, är ännu inte textad. Moderaterna har även valfilmer på teckenspråk, vilket de tycks vara ensamma om!

Kristdemokraterna textade sin kampanjfilm inför EU-valet, efter påstötningar från HRF.

Socialdemokraterna, som har många filmer på webben, lovade tidigt att bättra sig och texta alla sina valfilmer. Men ingenting hände, förrän i går, onsdag. Då lade S upp en ny film med text. Och efter påstötningar textade de även den kampanjfilm som släpptes i dag, torsdag. Nu återstår att se om S kommer att texta resten av sina filmer, bland annat valfilmen ”Det är du eller aldrig”, där de säger att de vill ha ett samhälle ”där alla kan delta”. Det saknar all trovärdighet så långe filmen är otextad.

Centerpartiet har lagt upp en rad olika filmer på webben, och har också textat ett par av dem. Men tyvärr har partiet valt att skapa särskilda textningsversioner, vilket innebär att den som vill se dem måste leta upp dem på Centerpartiets YouTube-kanal, de finns inte på partiets webb. Det här är inte en bra lösning. Tillgänglighet handlar ju om att göra filmer tillgängliga för alla, inte att skapa särlösningar, som man dessutom måste leta efter. Vi hoppas att Centerpartiet istället på det sätt som YouTube, HRF med flera rekommenderar, så att alla som ser deras filmer kan plocka fram eller ta bort texten, som de önskar.

Vänsterpartiet har lovat HRF att de ska texta på webben, och har också textat två av sina senaste filmklipp. Men precis som Centerpartiet har de valt att göra en version utan text och en med text, och precis som C är filmerna utan text som de lägger upp på sin webb och länkar till i sociala medier. Vi hoppas att Vänsterpartiet snabbt rättar till detta misstag.
Unga Hörselskadade har tagit upp frågan på sin blogg.

Folkpartiet textar bara en del av sina filmer. Till exempel textas en film med EU-kandidaten Marit Paulsen, men inte en annan. Varför?

Sverigedemokraterna textar inte några filmer.

Även utanför riksdagen finns partier som är duktiga på att texta! Junilistan textade sin film direkt, efter påminnelse. Och Feministiskt Initiativ textade en 42-minutersfilm med sin EU-kandidat, efter påstötningar. Dessutom har Piratpartiet gjort en liten film där allt som sägs även visas med text – jättebra!

Enkelt att texta med HRF-metoden

Några ursäkter för att inte texta finns inte. HRF har en webbsida med textningsinstruktioner, där vi visar hur enkelt det är att texta med hjälp av ett gratisprogram.

Var med och knuffa på för mer textning!

Du kan hjälpa till att sätta blåslampa på partier och andra opinionsbildare så att de textar sina filmer och filmklipp i valrörelsen. Skicka tweets, kommentera på deras Facebook-sidor och webbar! Tillsammans kan vi visa att vi är många som vill ha textning. Hänvisa gärna till HRFs sida om hur man gör när man textar, så ser de att det är enkelt och gratis.

Tidigare HRF-granskning av partiernas textning av webbfilmer (2014-05-08)


Brev till partierna från UH och HRF (2014-04-09):

Texta era filmer i valrörelsen!

Tänk dig en valrörelse där du missar stora delar av valdebatten i tv och på webben – debatter, tal, kampanjfilmer, utfrågningar, utspel, intervjuer, kommentarer… Inte så kul, eller hur?

Över en miljon väljare i Sverige har en hörselnedsättning. Det är människor i alla åldrar, i alla delar av landet, i alla delar av samhället, med samma rösträtt och samma mänskliga rättigheter som andra väljare. Och de flesta av oss behöver textning för att kunna hänga med i vad som sägs i valdebatten.

Det innebär att partier som inte textar sina kampanjfilmer och annat filmat valmaterial missar en stor grupp väljare. Och vad värre är – partier som inte textar sina filmer gör ett aktivt val att utestänga oss hörselskadade från delar av valrörelsen, och begränsar våra möjligheter att vara fullt delaktiga i det offentliga, politiska samtalet. Det är precis så allvarligt som det låter.

”Vi hinner inte texta” och ”Det är för dyrt” har en del partier sagt inför tidigare val­. Men det håller inte. I dag är det busenkelt att texta kortare filmer själv, och det är helt gratis – se här: www.hrf.se/sa-har-textar-du-filmklipp-for-webben

Vi förväntar oss att ni i (partinamn) respekterar hörselskadades rätt till full delaktig­het i valrörelsen, och vill göra er del för att vi ska kunna hänga med i den demokratiska processen. En viktig början är att texta alla era valfilmer.

Det borde vara självklart för samtliga partier att texta sina filmer på webben, i tv och på bio. Vi anser också att partier som inbjuds att medverka i tv och i olika mediers webb-tv-sändningar ska kräva textning, så att ni når även hörselskadade tittare.

Den enkla sanningen är: Om ni har något att säga som det är värt att lyssna på, då är det också värt att texta.

Vänliga hälsningar

Jan-Peter Strömgren
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Anna Kain Wyatt
ordförande, Unga Hörselskadade (UH)

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.