Kategori: Nyhet
Datum:

Nytt EU-direktiv om webbtillgänglighet, men utan krav på textning

Nu har Europaparlamentet beslutat att myndigheters och offentliga organs webbplatser och appar måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Men det innebär inte att filmer, poddar med mera måste vara textade – det räcker med en text som beskriver innehållet.

– Det här EU-direktivet innebär inga dramatiska förändringar för oss hörselskadade. Men det är ett litet steg på vägen mot ett tillgängligare samhälle, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

Det nya direktivet innebär bland annat att det ska gå att begära ut information i alternativa format. Det ställs också krav på att det ska finnas en funktion på webben där besökare kan klaga på eventuella brister i tillgängligheten. Även privata aktörer som arbetar med offentligt finansierad verksamhet omfattas av direktivet.

Räcker med beskrivande text

Den europeiska organisationen för personer med funktionsnedsättning, EU Disability Forum (EDF), anser att direktivet är en viktig framgång: ”Accessible public websites and mobile apps become a reality in Europe” (Tillgängliga offentliga webbplatser och appar blir verklighet i Europa”).
Men tillgänglighetskraven i det nya direktivet utgår från de europeiska standarder som redan finns, och det innebär att förinspelade webbfilmer, ljudfiler, poddar med mera inte måste vara textade, utan att det räcker med en text som beskriver innehållet. Direktivet undantar dessutom livesändningar, innehåll som skapas av användarna samt historiska samlingar på bibliotek och muséer. Motiveringen är att det skulle kosta för mycket.

”Vi fortsätter driva textningsfrågan”

– Självklart nöjer vi oss inte med det här. För hörselskadade är textning av filmer och sändningar på webben en central fråga. Den frågan fortsätter vi driva i arbetet med andra EU-direktiv, säger Mattias Lundekvam.

Textningsfrågan finns med i två andra direktiv, som just nu som är under behandling i EU-parlamentet. Det ena är förslaget till nytt tillgänglighetsdirektiv, som ska gälla varor och tjänster på den privata marknaden, det andra är revideringen av det audiovisuella direktivet.
EUs nya webbdirektiv ska införlivas i svensk lag senast 21 månader efter att beslutet publicerats i EUs officiella journal. Sedan har den offentliga sektorn 12 månader på sig när det gäller nya webbplatser och 24 månader innan kraven gäller existerande webbar. För appar är tidsgränsen 33 månader.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.