Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-03-04">4 mars 2016</time>

Nya bidragsformer kan ge mindre godtycke, mer rättvisa

Nu vill Socialdepartementet införa ”merkostnadsersättning” istället för handikappersättning och ”omvårdnadsbidrag” istället för vårdbidrag. Förslaget kan motverka godtycke och förenkla livet för många familjer, anser HRF. Men det är viktigt att merkostnadsersättningen utgår från de verkliga omkostnaderna och att åldersgränsen på 65 år avskaffas.

I december kom Socialdepartementet med departementspromemorian ”Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning”(Ds 2015:58), där de föreslår att dagens handikappersättning ska ersättas av en ny stödform kallad ”merkostnadsersättning” och att vårdbidraget istället ska bli ”omvårdnadsbidrag”.

Mindre godtycke, mer rättsäkerhet

Syftet är att få ett mer sammanhållet ersättningssystem, med bidrag som blir mer förutsägbara, tidsenliga, hållbara över tid, rättssäkra och likvärdiga i hela landet. Så har det nämligen inte varit. Det finns i dag inslag av godtycke när det gäller vem som får och inte får handikappersättning. Det har också fattats olika beslut i olika delar av landet.

Förslaget om en mer centraliserad bedömning av merkostnadsersättning är därför bra, skriver HRF i remissyttrande. Det ”skulle innebära en mer kvalificerad bedömning av ansökningar och en mer likvärdig behandling oavsett var i landet den sökande bor.”

För otydligt om ersättningsgrunder

HRF tycker också att det är bra att det nu föreslås ett ersättningssystem som utgår från de extrakostnader som en person kan ha på grund av sin funktionsnedsättning. Dagens handikappersättning utgår från den enskildes typ och grad av hörselskada, och det ”leder fel”, konstaterar HRF. Hur dåligt en person hör avgör inte hur stora omkostnader hen kan ha.

Men HRF är kritiskt till att förslaget är otydligt skrivet när det gäller på vilka grunder ersättningen ska beräknas: ”Hörselskadades kostnader för tekniska hjälpmedel för sådant som att höra i telefon, följa radio och tv eller särskilda brandlarm eller utgifter för kommunikationshjälpmedel, akustikanpassning i hemmet, teckenspråkskurser, resor till och från specialklinik med mera riskerar att falla utanför ramarna för merkostnadsersättning.”

HRF betonar samtidigt att ”specialanpassade hörapparater och implantat ofta innebär att hörselskadade i många fall kan höra bättre med sina nya hjälpmedel, men samtidigt får ökade kostnader.” Till exempel är det många med cochleaimplantat som har fått sin handikappersättning ifrågasatt, trots att deras merkostnader många gånger är större efter operationen än före. Det är inte acceptabelt, anser HRF.

Skarp kritik mot 65-årsgräns

HRF riktar också skarp kritik mot att Socialdepartementet vill ha kvar den 65-årsgräns som finns i dagens handikappersättning även i den nya merkostnadsersättningen. Det handlar om omotiverad åldersdiskriminering, anser HRF: ”Eftersom hörselskador ofta uppkommer sent i livet slår denna regel extra hårt mot hörselskadade. Samtidigt som sämre hörsel leder till nya utgifter drabbas många av betydande inkomstminskningar i samband med pensioneringen. Detta gäller särskilt för de kvinnor som till följd av deltidsarbete har låg pensionsgrundande livsinkomst.”

Generösare för föräldrar

HRF välkomnar förslaget att föräldrar som får omvårdnadsbidrag ska ha rätt att gå ner i arbetstid med som mest 25 procent, till dess barnet fyllt 18 år: ”För många föräldrar till barn med funktionsnedsättning skulle denna förändring göra vardagslivet betydligt enklare, och skapa bättre förutsättningar att kombinera yrkesarbete och föräldraskap.”

HRF ger också tummen upp till förslaget att båda föräldrarna samtidigt ska kunna få omkostnadsersättning. Det ger ökad valfrihet, ökad jämställdhet och underlättar för föräldrar som inte lever tillsammans och har gemensam vårdnad om ett barn med funktionsnedsättning. Till exempel kan det bli lättare att gå på teckenspråkskurs tillsammans.

Äldre beslut gäller

De nya stödformerna, ”merkostnadsersättning” och ”omvårdnadsbidrag”, föreslås börja gälla den 1 januari 2017. Äldre beslut om bidrag ska gälla till dess att de skulle ha omprövats enligt nuvarande regler.

Länkar

Hela HRFs remissvar: ”Viktigt med säker bedömning av merkostnader” (HRF 2016-02-24)
Socialdepartementets förslag: ”Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning” (Ds 2015:58)

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-13">13 september 2024</time>

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-05">5 september 2024</time>

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...