Ny teknik kan ge ny kunskap om hur hjärnan hanterar cochlea-implantat
Hur uppfattar hjärnan ljud via cochlea-implantat? Och varför har våra hjärnor olika lätt för att anpassa sig till CI? Nu har forskare i Australien utvecklat en teknik för att ta reda på det. Med hjälp av så kallad MEG-teknik kan de nu se och analysera hur hjärnan hantera information från ett CI.
Det är forskare vid Macquarie University i Sydney, Australien som nu har hittat ett sätt att använda magnetoencefalografi, MEG, för att mäta hjärnaktiviteten hos personer med CI, både barn och vuxna.
– Det här ger oss en unik möjlighet att förstå hur hjärnan anpassar sig till ett CI. Det är särskilt intressant hos barn, eftersom vi vet att hjärnans plasticitet är som störst under tidiga år, säger professor Stephen Crain.
– En av våra första studier med hjälp av denna nya teknik ska därför utforska hjärnans utveckling hos barn med cochlea-implantat.
Genom att få ny kunskap om detta hoppas forskarna kunna utröna hur barn och vuxna med CI kan ges optimala förutsättningar att höra så bra som möjligt med sitt implantat. De tror också att den nya forskningen ska kunna bidra till utvecklingen av CI-tekniken, när det gäller både tal- och musikuppfattning.