Kategori: Nyhet
Datum:

Nu ska det bli enklare att få arbetshjälpmedel

Nu ska det bli enklare att få arbetshjälpmedel. Användare ska kunna vända sig till en enda myndighet. Det föreslår FunkA-utredningen i sitt slutbetänkande, där HRFs synpunkter har fått tydligt genomslag.

I dag är ansvaret för arbetshjälpmedel delat mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, vilket har skapat stor oklarhet; 30 procent av de som söker arbetshjälpmedel vet inte vart de ska vända sig. Tanken är nu att samla ansvaret hos en myndighet som har specialistkompetens, och man föreslår då Arbetsförmedlingen. Det här kommer inte att innebära merkostnader för staten, enligt regeringens särskilda utredare Cristina Husmark Pehrsson.

Hon föreslår att maxgränsen för Arbetsförmedlingens ersättning till hjälpmedel ska ligga kvar på dagens 100 000 kronor per år både till arbetsgivaren och till arbetstagaren. Men vid synnerliga skäl bör beloppsgränsen kunna överskridas. Utredningen nämner särskilt hjälpmedel för personer med grava syn- och hörselnedsättningar, som ofta är dyra. FunkA-utredningen föreslår även att staten ska garantera att alla som har ett arbete med lönestöd ska ha ett försäkringsskydd som är likvärdigt med skyddet för andra arbetstagare.

Det finns i dag ungefär 800 000 hörselskadade i yrkesverksam ålder (16-64 år).

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.