Nu backar Nyköpings kommun om rätt till teckenspråk
Nu backar Nyköpings kommun om sitt nej till teckenspråk för barnen Wendela och Leo. Kommunen annonserar nu efter teckenspråkslärare och ansvarig skolpolitiker säger att han ”räknar med” att de inom kort tar formellt beslut om teckenspråksundervisning.
– En seger för sunt förnuft! säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.
Nyköpings kommun fick hård kritik av bland annat Hörselskadades Riksförbund (HRF) när de sa nej till teckenspråksundervisning för två hörande barn som har en döv pappa. Wendela, 10, och Leo, 8, har därmed haft svårt att kommunicera med sin egen pappa.
– Jag tycker det är fruktansvärt och helt bedrövligt att det har blivit på det här sättet, sa HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, i Radio P4 Sörmland på fredagen.
Gör helomvändning
Men efter massiv kritik från bland annat HRF verkar kommunen nu vara på väg att backa.
– Jag utgår ifrån att det blir undervisning i höst, säger nu Kent Pettersson (S), ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Nyköpings kommun, i en kommentar till Södermanlands Nyheter på torsdagen.
Redan i förra veckan lovade han att kommunen ska se över riktlinjerna när det gäller teckenspråksundervisning. I Eftermiddag i P4 Sörmland gav han ett halvt löfte om att ta beslut om ändring vid nästa nämndsammanträde i slutet av maj. Och på måndagen fick familjen ett brev från kommunens enhetschef för integration inom Barn, kultur och utbildning, som berättade att de kommer att börja annonsera efter teckenspråkslärare under veckan. Kommunen är alltså på väg att göra en helomvändning.
”Seger för sunt förnuft”
Mattias Lundekvam välkomnar beskedet:
– En seger för sunt förnuft! Nu är det viktigt att det här hanteras fort, så att Wendela, Leo och andra som behöver teckenspråk också får det.
Även barnens mamma, Wiktoria Enbuske, är lättad och hoppfull:
– Jag blir jätteglad att de förstår att det är för att barnen ska kunna kommunicera med sin pappa, säger hon.
– Tack till alla som delade [mina Facebook-inlägg] om teckenspråksundervisning för mina och andras barn.
Utgick från minimikrav
HRF har riktat hård kritik mot kommunen för att de har utgått från skollagens minimikrav, som säger att kommuner inte är skyldiga att erbjuda modersmålsundervisning i ett språk förrän det finns minst fem elever som ska läsa samma språk och om det finns ”en lämplig lärare”.
– Jag tänker själv, som småbarnsförälder, hur det skulle fungera om man inte skulle kunna kommunicera med sina barn? Alla barn måste ha rätten och möjligheten att kommunicera med sina föräldrar, sa Mattias Lundekvam till Radio P4 Sörmland.
Bild: Mamman, Wiktoria Enbuske, är lättad över kommunens helomvändning.
Länkar
Ljusning för elever med teckenspråksbehov i Nyköping (Södermanlands Nyheter 2017-04-27)
Nyköping ser över teckenspråksundervisning (Sveriges Radio P4 Sörmland 2017-04-21)
Eftermiddag i P4 Sörmland (Sveriges Radio P4 Sörmland 2017-04-21)
Barn med döv pappa får inte lära sig teckenspråk (HRF.se 2017-04-20)