Kategori: Nyhet
Datum:

Myndigheter ska sprida kunskap om diskrimineringslagen och FN-konventionen

Nu har regeringen gett två myndigheter i uppdrag att informera om att bristande tillgänglighet numera klassas som diskriminering i Sverige. De ska också sprida kunskap om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Åsa Regnér (S), barn, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: Victor Svedberg
Åsa Regnér (S), barn, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: Victor Svedberg

Den 1 januari 2015 utökades diskrimineringslagen så att bristande tillgänglighet numera klassas som en form av diskriminering. Men det är illa ställt med kunskapen om detta i det svenska samhället. Även innehållet i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är okänt för kommuner, myndigheter med flera.

Kommunikationssatsning

På onsdagen fick därför Myndigheten för delaktighet (MFD) och Diskrimineringsombudsmannen (DO) i uppdrag av regeringen att genomföra en kommunikationssatsning under 2015-2017, för att öka kunskapen om innehållet i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt informera om att bristande tillgänglighet är en form av diskriminering.

Motverka diskriminering

– Regeringens syfte med uppdraget är att motverka diskriminering genom att öka kunskap och medvetenhet om dessa rättigheter samt att bidra till en ökad delaktighet och tillgänglighet, säger barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som tycker att det är viktigt att arbetet genomförs i nära kontakt med funktionshindersorganisationerna.

Pressmeddelande:

Ny kommunikationssatsning för att förebygga diskriminering av personer med funktionsnedsättning (Socialdepartementet 2015-04-01)

 

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.