Myndigheter ska sprida kunskap om diskrimineringslagen och FN-konventionen
Nu har regeringen gett två myndigheter i uppdrag att informera om att bristande tillgänglighet numera klassas som diskriminering i Sverige. De ska också sprida kunskap om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Den 1 januari 2015 utökades diskrimineringslagen så att bristande tillgänglighet numera klassas som en form av diskriminering. Men det är illa ställt med kunskapen om detta i det svenska samhället. Även innehållet i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är okänt för kommuner, myndigheter med flera.
Kommunikationssatsning
På onsdagen fick därför Myndigheten för delaktighet (MFD) och Diskrimineringsombudsmannen (DO) i uppdrag av regeringen att genomföra en kommunikationssatsning under 2015-2017, för att öka kunskapen om innehållet i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt informera om att bristande tillgänglighet är en form av diskriminering.
Motverka diskriminering
– Regeringens syfte med uppdraget är att motverka diskriminering genom att öka kunskap och medvetenhet om dessa rättigheter samt att bidra till en ökad delaktighet och tillgänglighet, säger barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som tycker att det är viktigt att arbetet genomförs i nära kontakt med funktionshindersorganisationerna.
Pressmeddelande:
Ny kommunikationssatsning för att förebygga diskriminering av personer med funktionsnedsättning (Socialdepartementet 2015-04-01)