Kategori: Nyhet
Datum:

Miljonsatsning på forskning om hörselskadade barn

Flicka med hörapparat tittar lite finurligt in i kameran, leende mamma i bakgrunden

I höst delar HRFs Hörselforskningsfonden ut sammanlagt 2,5 miljoner kronor i anslag till forskning som rör hörsel och hörselskadade – mer än någonsin tidigare. En miljon av dessa har fondens styrelse öronmärkt för forskning som rör hörselskadade barn.

Nu har Hörselforskningsfondens styrelse beslutat att i höst dela ut sammanlagt 2,5 miljoner i anslag till ny hörselforskning. Det är mer än tidigare, vilket är möjligt eftersom en del större gåvor har kommit in till fonden under det gångna året.

Extra miljon till forskning om hörselskadade barn

HRFs forskningsfond gör i år en särskild satsning på barn. En miljon av de totalt 2,5 miljoner som delas ut är öronmärkta för forskning som på något sätt rör hörselskadade barn.

Förutsättningen är att det kommer in ansökningar som fondens styrelse bedömer vara av tillräckligt hög kvalitet. Om det bara kommer in en eller två ansökningar som är riktigt bra kan dessa få dela på hela miljonen.

1,5 miljoner till av olika typer av hörselforskning

Utöver den extra miljonsatsningen på hörselskadade barn delar Hörselforskningsfonden även ut 1,5 miljoner kronor i ­anslag till hörselforskning i bred bemärkelse.

Ansökningarna kan gälla beteendevetenskaplig, ­medicinsk och teknisk forskning, så länge projekten handlar om hörsel, ­hörselskador och ­hörselskadades ­situation. Varje projekt kan beviljas högst 200 000 kronor.

Beslut på goda grunder

I dagarna går Hörselforskningsfonden ut och bjuder in forskare att söka ­anslag inför höstens utdelning. Ansökningar ska vara inne senast den 1 oktober och beslut om vem som får anslag beslutas av fondens styrelse i november.

I fondens styrelse ingår ledande forskare inom hörselområdet, tillsammans med representanter från HRF, vilket säkerställer att prioriteringar görs på goda grunder och att de medel som HRF samlar in fördelas på det sätt som gör bäst nytta.

Stöd hörselforskningen

HRF instiftade Hörselforskningsfonden 1989, för att skapa bättre möjligheter för hörselforskningen. En del av de medel HRF samlar in går till denna fond, en del går till HRFs intressepolitiska arbete, rådgivningstjänsten Hörsellinjen med mera. HRF har ett 90-konto, vilket innebär att verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Den som vill stödja hörselforskningen kan enkelt ge en gåva via webben eller göra en inbetalning på HRFs plusgiro 90 03 14–6. Vill du öronmärka pengarna till forskning anger du det vid inbetalningen.

Relaterat om Hörselforskningsfonden

1,6 miljoner till hörselforskningen ur HRFs fond (HRF.se 2017.11.28)

Ny forskning får 1,4 miljoner ur Hörselforskningsfonden (HRF.se 2017.12.09)

Se föreläsningar på HRFs/Hörselforskningsfondens konferens, ”Hörselforskning 2016” (UR Samtiden/UR Skola) 

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.