Kategori: Nyhet
Datum:

HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

– En otroligt viktig seger för HRF och landets hörselskadade! Det här visar att när vi som organisation med enad kraft kämpar för att uppnå förbättringar, då ger det också resultat.

Det säger HRFs förbundsordförande Ulf Olsson, som är både lättad och glad över framgången.

– Över en halv miljon hörapparat­användare riskerade att stängas ute från kultur, politik och andra delar av samhället, men med stöd från medlemmar, givare och många andra har vi nu lyckats avvärja det hotet, säger Ulf Olsson till tidningen Auris.

Startade kampanj

Det är nu ett år sedan HRF slog larm om att Boverket planerade att ta bort kravet på teleslinga i publika lokaler. Syftet var att förenkla byggreglerna.

Katastrofalt, konstaterade HRF: ”Försvinner kravet på teleslingor, då försvinner också hörselskadades delaktighet”.

Samtidigt startade HRF kampanjen ”Rädda teleslingorna!” och mobiliserade hörselskadade runt om i hela Sverige.

Ändrade sig

Efter intensivt påverkansarbete och diskussioner med Boverket, ändrade sig myndigheten. Efter inspel från HRF och företag inom området har de nu landat på ett krav med en teknikneutral formulering. I de nya byggreglerna, som träder i kraft 1 juli 2025, står det:
”I samlingssalar och receptioner ska system för ljudöverföring till hörhjälpmedel finnas så att tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt hörsel kan uppnås.” (3 kap. 6 §)

Gäller ännu fler lokaler

Den nya skrivningen kan till och med innebära en förbättring jämfört med idag. Dagens krav på teleslinga gäller nämligen ny- och ombyggda lokaler som rymmer över 50 personer. I de nya byggreglerna finns ingen sådan nedre storleksgräns.

Enligt Boverket är det istället behovet som ska avgöra. En liten biosalong för 40 personer kan omfattas, men inte ett café, även om det rymmer 60 gäster.

Så ska kravet tolkas

  • Boverket anger uttryckligen att ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” innebär att ljudet ska förmedlas direkt till hörapparater eller motsvarande, och tillägger att ”Enbart högtalare uppnår inte detta”. Ljudöverföringen ska ske utan tidsfördröjning, annars är det inte ”tillgängligt och användbart”, som reglerna kräver.
    Idag är det teleslinga som uppfyller detta för den stora majoriteten av hörapparatanvändare. Den teknikneutrala formuleringen innebär därför fortfarande just teleslinga.
  • Det nya kravet anger ”samlingssalar”. Enligt Boverket ska det tolkas som publika lokaler – det vill säga lokaler där människor samlas och dit allmänheten har tillträde. Det kan vara en biograf, teater, aula, kyrka, konferenslokal eller något annat.
  • Det står också att kravet gäller ”betydelsefull information”. Enligt Boverket handlar det om allt som har betydelse för möjligheten att vara delaktig. Det handlar alltså inte bara om ”viktig information”.
  • Precis som tidigare gäller kravet vid ny- och ombyggnad.

Väntar på ok från EU

När statliga myndigheter i EU-länder tar fram nya tekniska föreskrifter ska de anmälas till EU-kommissionen. Boverkets förslag till nya byggregler har därför skickats till EU och det formella beslutet om de nya reglerna tas senare i höst. De nya byggreglerna beräknas träda i kraft den 1 juli 2025.

Hela den nya paragrafen:

”I en publik lokal, där ljudmiljön är väsentlig för att personer med nedsatt orienteringsförmåga* ska kunna ta del av betydelsefull information, ska ljudmiljön vara projekterad och utförd för god hörbarhet, god taluppfattbarhet och god orienterbarhet.

I samlingssalar och receptioner ska system för ljudöverföring till hörhjälpmedel finnas så att tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt hörsel kan uppnås.”
(Ur Boverkets förslag till nya byggregler, 3 kap. 6 §)

*Boverkets begrepp ”nedsatt orienteringsförmåga” omfattar ”exempelvis nedsatt syn, hörsel eller kognitiv förmåga (utvecklingsstörning, hjärnskada).”

Relaterade nyheter

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...