Kategori: Nyhet
Datum:

”Livet blir så mycket enklare med hörapparater”

Reporter med ryggen mot kameran sträcker fram SVT-mikrofon mot Lena Thorén.

– Jag tyckte att det var jättegenant till en början, att ha hörapparater. Det var så pinsamt, berättade Lena Thorén i HRFs förbundsstyrelse i en radiointervju under Hörselveckan.
– Det borde inte vara så. Livet blir så mycket enklare med hörapparater. För alla.

Det dröjer ofta länge innan personer med hörselnedsättning söker hjälp hos hörselvården. I snitt tio år. För Lena Thorén, ordförande HRF Uppsala och ledamot i HRFs förbundsstyrelse, dröjde det ännu längre, berättade hon i en intervju i Sveriges Radios ”Eftermiddag i P4 Uppland” (transkribering, se nedan), med anledning av den pågående Hörselveckan.

Går åt oerhört mycket energi

Lena var i 30-årsåldern när hon fick sina första hörapparater, trots att hon hade en hörselnedsättning sedan barndomen. Det var utmaningarna i arbetslivet som fick henne att skaffa hjälpmedel. Det är besvärligt för de flesta hörselskadade, förklarar hon:

– Man ska sitta i möten, till exempel, man ska vara med på konferenser, och då är det svårt om man inte har några hörhjälpmedel. Man missar väldigt mycket och det går åt oerhört mycket energi att hela tiden anstränga sig för att lyssna, säger hon.
– Man får spänningar i axlarna, man kan få huvudvärk, man kan få tinnitus. Det kan leda till sjukskrivningar i förlängningen.

”Det var så pinsamt”

Ändå var det inte helt enkelt för Lena att börja med hörapparater:
– Jag tyckte att det var jättegenant till en början, att ha hörapparater. Det var så pinsamt.

Dessutom trivdes hon inte med sina första hörapparater. Efter ett tag stoppade hon dem i byrålådan.

Men i 40-årsåldern gjorde hon ett nytt försök med hörapparater, och då gick det bättre:
– Plötsligt blev tillvaron så mycket enklare.

Lyft att få hörapparater

Just därför vill Lena få bort dåliga attityder och negativa känslor inför hörselvård, hjälpmedel och hörapparater. Hon vet vilka allvarliga konsekvenser det kan få om man går länge och hör dåligt, och börjar isolera sig från familjen, från vänner, från sociala aktiviteter. Och hon har själv upplevt vilket lyft det innebär att få rätt stöd och rätt hjälpmedel.

– Livet blir så mycket enklare om man skaffar sig hörapparater. För alla.

Länkar

”När jag fick hörapparater blev tillvaron plötsligt så mycket enklare” (intervju med Lena Thorén i ”Eftermiddag i P4 Uppland”, 2018-10-17) – intervjun kommer mot slutet av sändningen, efter cirka 2:06:20
Transkribering av intervjun i ”Eftermiddag i P4 Uppland”, 2018-10-17 (pdf)

”Många lever med hörselnedsättning” (inslag med Lena Thorén i SVT Nyheter Uppsala, 2018-10-19)
Transkribering av inslaget i SVT Nyheter Uppsala, 2018-10-19 (pdf)

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.