Kategori: Nyhet
Datum:

Varningar för brist på audionomer stoppade ”utbildningspaus”

Audionom tittar i örat på ung flicka.

Varningar för audionombrist fick effekt. Nu har Lunds universitet valt att lyssna på HRF och professionen, och inte pausa intagningen till audionomutbildningen. Tvärtom ska utbildningen nu marknadsföras.

Lunds universitet var på väg att ”pausa” intagningen till audionomutbildningen, på grund av för få sökande.

Men HRF, hörselvården och den audiologiska professionen pekade på att det råder skriande brist på audionomer i nästan alla regioner (se skrivelse från HRF). Om intagningen till audionomutbildningen i Lund pausas skulle det förvärra audionombristen i hela landet, varnade HRF i ett pressmeddelande.

Protesterna gav resultat. På tisdagen kom Grundutbildningsnämnden vid medicinska fakulteten, Lunds universitet, fram till att inte pausa audionomutbildningen.

Ska marknadsföra audiomutbildningen

Istället ska Lunds universitet samarbeta med Skånes universitetssjukhus och Region Skåne och ha en gemensam informationskampanj i syfte att synliggöra audionomyrket och få upp intresset för audionomutbildningen.

Fakulteten ska också se över audionomutbildningen för att göra den mer attraktiv. Och det ska göras i samarbete med de andra lärosätena som har audionomutbildning: Örebro universitet, Göteborg universitet och Karolinska Institutet Stockholm. Även där har man nämligen problem med för få sökande.

”Ett framtidsyrke”

Beslutet att satsa på marknadsföring av audionomutbildningen välkomnas av HRF:

– Hörselvård är livsviktig för oss hörselskadade, säger Mattias Lundekvam.
– Det är mycket glädjande om Lunds universitet nu kraftsamlar för att öka intresset för audionomyrket. Efterfrågan kommer fortsätta öka under lång tid framöver. Det är ett framtidsyrke, säger Mattias Lundekvam.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.