Datum: <time datetime="2022-06-30">30 juni 2022</time>

HRFare kräver hörselsmart valrörelse

Kvinna med glasögon och rött hår ler in i kameran.
Om inte alla kan följa och delta i valdebatten — har vi då riktig demokrati? undrar Barbro Prästbacka, distriktsordförande, HRF Västra Götaland.

Nu säger HRFare ifrån, runt om i landet: Valrörelsen behöver bli mer tillgänglig för hörselskadade.
– Här säger man ”Nej tack!” till cirka 1,5 miljoner röster, säger Tommy Olausson, distriktsordförande i HRF Jönköpings län.

Nu stiger temperaturen i valrörelsen och de politiska utspelen duggar allt tätare.

Då ger sig HRFare från norr till söder ut i valdebatten med ett tydligt krav: Ge oss en hörselsmart valrörelse. En valrörelse med textning, teleslingor, skrivtolkning och god hörbarhet, där hörselskadade kan vara fullt delaktiga.

En av fem stängs ute

”En av fem väljare har en hörselskada — och riskerar att stängas ute från stora delar av valrörelsen på grund av bristande tillgänglighet”, konstaterar föreningar och distrikt som skickat in insändare till ett 50-tal tidningar.

”Valåret 2022 är det fortfarande inte självklart att vi som har en hörselnedsättning kan ta del av valdebatter, valmöten, kampanjfilmer och intervjuer. Det är inte självklart med textning, teleslingor och god hörbarhet.”

Ett dolt demokratiproblem

Bristande tillgänglighet i valrörelsen är ett demokratiproblem, säger Tommy Olausson, HRF Jönköpings län, till P4 Jönköping (se transkribering nedan).

– Politiker säger ”Varje röst är värd jättemycket – dom är lika värda”. Men här säger man ”Nej tack!” till cirka 1,5 miljoner röster, säger Tommy Olausson, distriktsordförande i HRF Jönköpings län.
– Jag vill nog påstå att problemet med textning och att ta hänsyn till de hörselskadade, det är ett dolt problem ute i det svenska samhället.

”Prata inte i 110 kilometer i timman”

Även Barbro Prästbacka, distriktsordförande i HRF Västra Götaland, har tagit radion till hjälp för att uppmana politiker att bli mer hörselsmarta:

– Prata inte i 110 kilometer i timman, utan lugnt. Och det KAN man i debatten! slår hon fast i P4 Väst (se transkribering nedan).

Så får vi en hörselsmart valrörelse

Svensk politik hörs alldeles för dåligt, anser HRF. Men det går att ändra på, ganska enkelt.
Lä smer på HRFs valwebb och kolla in vår checklista med Tips för en hörselsmart valrörelse.


Döva och hörselskadade glöms bort i valrörelsen

Reporter, P4 Jönköping:
Döva och hörselskadade har svårt att höra vad politikerna säger på valmöten och det här är ett demokratiskt problem. Det menar Tommy Olausson, ordförande för Hörselskadades Riksförbund i Jönköpings län. Han menar att en och en halv miljon svenskar lider av den här funktionsnedsättningen och glöms ofta bort.

Tommy Olausson, distriktsordförande, HRF Jönköpings län:
– Man gör egentligen ingenting, för man ser inte problemställningen. Man ser inte att det är en tillgänglighetsfråga. Man ser inte den demokratiska delen, för att fånga dessa olika rösterna.

– Varje politiker säger ”Varje röst är värd jättemycket – dom är lika värda”. Men här säger man ”Nej tack!” till cirka 1,5 miljoner röster. Och det problemet – jag tror att det är okunskap som gör att man inte tar åt sig av problemställningen.

Reporter:
– Men vad ska partierna göra, så här precis innan valet, för att nå ut det ut till de här personerna?

Tommy Olausson:
– Vi kan ju se framför oss ett antal olika valstugor, där de står uppradade. Det skulle vara oerhört Intressant att se om något parti hade tagit dit en skrivtolk, där man kan stå och prata med den hörselskadade och hon kan läsa på skärmen och se vad det är den andra säger, ställa frågorna, så hon kan läsa dem eller han kan läsa dem på skärmen och ta åt sig av den informationen.

Reporter:
– Har det blivit sämre med åren?

Tommy Olausson:
– Jag vill nog påstå att problemet med textning och att ta hänsyn till de hörselskadade, det är ett dolt problem ute i det svenska samhället.

Reporter:
Det säger Tommy Olausson, ordförande vid Hörselskadades Riksförbund i Jönköpings län. Tobias Sjöstedt, reporter, P4 Jönköping.


Hörselskadade har svårt att följa valrörelsen

Reporter:
Det är inte lätt ens för en normalhörande att höra en politiker intervjuas på en brusig telefonlinje i bilradion. Och ännu värre förstås om man har en hörselnedsättning. Och det har en femtedel av Sveriges väljare.
Då kan det vara svårt att följa ett torgmöte eller en debatt på tv.

Barbro Prästbacka, distriktsordförande, HRF Västra Götaland:
Utifrån mitt perspektiv så hör man ett sorl.

Reporter:
Det konstaterar Barbro Prästbacka, som är ordförande för Hörselskadades Riksförbund i Västra Götaland och som själv tidigare varit engagerad i Vänsterpartiet i Mellerud.

Barbro Prästbacka:
Och då lägger man av. Och hjärnan lägger ju av.

Reporter:
Då får man inte så mycket politisk information där?

Barbro Prästbacka:
Absolut inte.

Reporter:
Det är ett demokratiskt problem att personer med hörselnedsättning inte kan hänga med i den politiska debatten som andra, anser Hörselskadades Riksförbund, och kräver textning av debatter på tv, teleslinga på politiska möten och skrivtolkning, alltså att det som sägs visas i text på en skärm på scenen.
Och… att politikerna talar tydligt.

Barbro Prästbacka:
Inte i 110 kilometer i timman, utan lugnt. Och det KAN man göra i debatten!

Reporter:
Peter Ohlsson, P4 Väst.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.