Kategori: Nyhet
Datum:

HRF ryter till mot otillgängligheten i Almedalen

Spännande, otillgängligt, idérikt, högljutt, exkluderande, inkluderande och fullt av intressanta människor. HRF nätverkar just nu i ett Almedalen med många ansikten – och ryter till mot tidningarnas otextade webb-tv.

Agneta Österman intervjuas av Sveriges Radio Gotland.
Agneta Österman intervjuas av Sveriges Radio Gotland.

Just nu pågår Almedalsveckan i Visby. HRF har representanter på plats från både förbundsstyrelse och kansli, vars främsta uppgifter är att knyta kontakter och följa debatten om vård, tillgänglighet, diskriminering, arbetsliv, organisationsutveckling med mera. Våra utsända besöker en del av de över 2 300 seminarier som anordnas i Visby, bland annat av vår samarbetsorganisation Lika Unika.

Vi backar också upp Slingpatrullen från Unga Hörselskadade (UH), som bevakar tillgängligheten vid arrangemangen. Tyvärr är resultaten inte helt upplyftande. På en del seminarier finns det tolkar, teleslinga och utmärkt tillgänglighet för hörselskadade. Men på många ställen har det varit uselt, och ibland har HRFare tvingats gå för att de omöjligen kan hänga med i vad som sägs. Förbundsstyrelseledamoten Agneta Österman fick chansen att berätta om detta problem i dag, när hon intervjuades av Radio Gotland. Att tillgängligheten inte fungerar på en demokratifestival som Almedalsveckan är riktigt dåligt.

Dessutom har HRF gått ut på bloggen Öronmärkt och riktat hård kritik mot tidningarnas otextade webb-tv-sändningar från Almedalen.  Det rapporteras, kommenteras, analyseras, intervjuas och debatteras i webb-sänd tv timme efter timme, med partiledare, journalister och opinionsbildare av alla de slag – och inget är textat! Vi skriver: ”Pressens rapportering från Almedalen är en central del av det politiska livet i Sverige. I grunden handlar därför webb-tv-sändningarna om viktiga värden som demokrati och yttrandefrihet. Alla borde kunna följa debatten, om de vill – även vi som inte hör så bra”.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.