Kategori: Nyhet
Datum:

Hörselskadad elev som behövde särskilt stöd fick rätt efter överklagande

En hörselskadad elev som hade det jobbigt i skolan nekades särskilt stöd. Det var fel, konstaterar nu Skolväsendets överklagandenämnd, som underkänner skolans beslut.

Den hörselskadade eleven led av huvudvärk och klarade knappt av en skoldag på grund av den ansträngande hörselsituationen i skolan. Men hon klarade av kunskapskraven, och därför ansåg rektorn att eleven inte var berättigad till särskilt stöd.

Föräldrarna överklagade rektorns beslut till Skolväsendets överklagandenämnd. Och där fick de rätt. Nämnden underkände skolans beslut och riktade kritik mot hur rektorn hade hanterat ärendet.

Borde ha utrett behovet

Nämnden konstaterar att en rektor måste utreda om behovet av särskilt stöd är motiverat om en elev på grund av andra svårigheter riskerar att inte nå målen på sikt. Detta hade skolan inte gjort, trots att rektorn hade medgett att eleven troligen skulle få svårt att klara kunskapsmålen på sikt.

Föräldrar och elever kan överklaga

Skolväsendets överklagandenämnd är en myndighet, vars uppgift bland annat är att pröva överklaganden angående särskilt stöd och åtgärdsprogram. Det är bara vårdnadshavare och eleven själv från 16 års ålder som får överklaga till nämnden i dessa frågor.

Beslut som kan överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd
Så går det till att överklaga

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.