Kategori: Nyhet
Datum:

Familj tvingas flytta på grund av nedläggningen av hörselspåret i Östersund

I våras beslutade Östersunds kommun att lägga ner hörselspåret i Östersund, trots protester från föräldrar, HRF och UH. Nu har familjen Larsson beslutat sig för att lämna Jämtland och flytta till Skåne, för att hörselskadade sonen Elias ska få bra förutsättningar när han börjar skolan.

– Vi bryter upp. Våra två äldsta barn går i skolan och trivs jättebra här. Vi lämnar våra föräldrar och allt det sociala, säger Morgan Larsson till Radio P4 Jämtland i dag.

Morgan och Cecilia Larsson är båda lärare och väl insatta i vilken skolmiljö Elias har framför sig i Östersund. De är tydliga med att deras beslut att flytta beror helt och hållet på att barn- och utbildningsnämnden i Östersund i mars i år beslutade att lägga ner hörselspåret, och sprida ut de hörselskadade eleverna i vanliga klasser.

Beslutet fattades trots att föräldrarna protesterade och trots varningar i ett öppet brev från Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH).

– Det här är ett djupt beklagligt exempel på hur en stor kommun kan åsidosätta en liten grupp barn med stora behov. Östersunds kommun värnar sina egna organisatoriska intressen på hörselskadade barns bekostnad, sa Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande, i ett pressmeddelande sedan beslutet fattats.

Den politiska oppositionen i Östersund reserverade sig mot beslutet och deklarerade för en tid sedan att de ser återinförandet av hörselspåret som en valfråga.

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.