Kategori: Nyhet
Datum:

”Det vore fruktansvärt om en del tvingas avstå från hörapparater”

Jessica Olsson, distriktsordförande, HRF Västmanland.

Just nu för HRF Västmanland en hård kamp för att försvara rätten till hörselvård. Den 18 april kan regionfullmäktige fatta beslut om en avgift som gör att en del måste avstå från hörapparater. ”Det är fruktansvärt om det skulle vara så”, säger Jessica Olsson, distriktsordförande för HRF Västmanland.

Nyligen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västmanland att säga ja till ett förslag om kraftigt höjd utprovningsavgift på hörapparater. Förslaget innebär en höjning från 1 400 kronor till 2 200 kronor, för de allra flesta som använder två hörapparater. Utanför högkostnadsskyddet.

Det slutgiltiga beslutet tas av regionfullmäktige den 18 april. Går förslaget igenom där får Västmanland landets högsta utprovningsavgift från och med den 1 maj.

”Har bara råd att höra på ett öra”

Konsekvenserna kan bli katastrofala för många hörselskadade, befarar HRF.

– Tänk en äldre pensionär som inte har det så gott ställt. Som har betalat skatt i hela sitt liv, för det första, och sedan ska ändå betala de här avgifterna. Och kanske ändå måste säga: ”Nej, jag har bara råd att höra på ett öra”. Det är fruktansvärt om det skulle vara så, säger Jessica Olsson till Vestmanlands Läns Tidning, VLT.

– Jag känner att det måste vara något misstag någonstans. De har inte riktigt förstått vad det handlar om.

Hörselskadade särbehandlas

HRF har försökt förklara för regionpolitikerna att särskilda avgifter för hörselskadade innebär negativ särbehandling.

– Hälso- och sjukvårdslagen säger att vi ska ha en jämlik vård. Och tekniken går ju framåt även inom andra områden, men kostnaderna skjuts inte över på patienten, säger Jessica Olsson, som ända sedan i höstas har försökt stoppa avgiftshöjningen, tillsammans med andra i HRF-distriktet i Västmanland.

– Hörapparater är livsviktigt för oss hörselskadade och en grundläggande del av vår rehabilitering, precis som pacemakers och höftproteser är en viktig del av annan, samhällsfinansierad vård.

Erkänner att en del inte kommer ha råd

Den politiska majoriteten i Region Västmanland är inte bekymrade över att införa en avgift som undergräver rätten till hörselvård.

– Vi har provat flera olika sätt att tänka, och vi tycker att vi har landat i en avgift som blir likvärdig för den som blir föreslagen en laddningsbar hörapparat jämfört med en som har batterier, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden till VLT.

Att avgiften är allt annat än ”likvärdig” med andra patientgrupper, det kommenterar hon inte. Däremot erkänner hon att konsekvensen kan bli att en del hörselskadade inte kommer att ha råd med hörapparater:

– Vi har full förståelse att det här kan vara mycket pengar. Och vi kommer av den anledningen se över möjligheten till avbetalning.

Just detta, att behöva avbetala för att få råd med en behandling inom offentlig vård som man har medicinskt behov av, det går emot alla principer inom svensk hälso- och sjukvård.

Oetisk medfinansiering

Malin Gabrielsson hävdar dessutom att den höjda avgiften ger tillgång till ”en mycket bättre hörapparat”.

Detta argument står i strid med grundläggande etiska principer, enligt Statens medicinsk-etiska råd (Smer). Redan 2015 slog rådet fast: ”Att öppna för att patienter med medfinansiering kan köpa sig till en mer avancerad hörapparat strider mot likarättstolkningen av människovärdes­principen.

Men att kalla laddningsbara hörapparater ”bättre” är dessutom ett vilseledande påstående. Laddbara hörapparater är mer eller mindre standard redan i dag och kommer vara det enda på marknaden inom en snar framtid.

Jämför sig med skräckexemplet Örebro

I media har regionpolitikern Malin Gabrielsson (KD) valt att jämföra Västmanland med en enda annan region: Region Örebro – skräckexemplet när det gäller avgifter för hörselskadade. Här införde regionen en månadsvis hörapparatavgift som i praktiken innebär en extra skatt för hörselskadade. Konsekvensen är att hörselskadade som bor i Örebro län måste betala sina hjälpmedel flera gånger om – eller avstå från hörapparater.

Avgiftsförslaget i korthet:

  • Regionens argument för höjd utprovningsavgift är att de flesta hörapparater som provas ut i dag är laddningsbara och något dyrare i inköp än batteridrivna apparater. Och när hörselskadade får lägre kostnader för batterier anser politiker att de istället ska betala mer för hörapparaterna.
  • Den föreslagna utprovningsavgiften delas upp: 800 kronor per hörapparat plus 600 kronor för laddaren. Eftersom nio av tio behöver två hörapparater och nästan alla nya hörapparater är laddbara måste de flesta betala 2 200 kronor.
  • Laddaren ingår i inköpspriset på de flesta hörapparater och kostar i praktiken inte mer än 200-400 kronor. Tanken med att dela upp avgiften mellan laddare och hörapparater är att de som inte har laddningsbara hörapparater ska betala mindre.
  • Även de få som provar ut batteridrivna hörapparater kommer få betala högre avgift – 1 500 kronor för två hörapparater. Och inom kort räknar man med att samtliga hörapparater som provas ut kommer vara laddningsbara.
  • I dag är utprovningsavgiften i Västmanland 1 400 kronor för två hörapparater, vilket är en hög avgift jämfört med övriga landet. Avgiften omfattas inte heller av högkostnadsskyddet.

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.