Kategori: Nyhet
Datum:

DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

”1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare.
Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade”, skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam på News55 Debatt.
”Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna.”

Almedalsveckan är ”en mötesplats öppen för alla som vill vara med i det demokratiska samtalet”, enligt Region Gotlands evenemangswebb.

Det är vackra ord, men tyvärr en sanning med modifikation. Almedalsveckan är till stora delar stängd för hörselskadade. Totalt 1,5 miljoner människor – var femte vuxen person. Var femte väljare.

  • Två tredjedelar av de cirka 2 000 mötesarrangemangen i programmet saknar teleslinga (hörslinga) – vilket är en klar tillbakagång jämfört med 2019, då över hälften hade slinga.
  • Nästan 95 procent av de 600 webbsändningarna saknar textning – trots att det numera går att ordna text på flera sätt, bland annat genom kostnadsfri autotextning.

Så ser det ut, valåret 2022. Och det är bedrövligt.

Almedalsveckan är ”världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor” och ett viktigt avstamp för årets valrörelse. Det förpliktigar.
Textning och teleslingor handlar ytterst om vår demokrati. Om att respektera hörselskadades medborgerliga rättigheter och alla människors lika värde.
Men bristande tillgänglighet innebär också att politiker, opinionsbildare och andra som vill synas under Almedalsveckan riskerar att missa en av fem väljare. Och vilket parti har råd med det?

Vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) uppmanar därför Almedalsveckans värd och huvudarrangörer – Region Gotland och de politiska partierna – att gå från ord till handling. Utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats och våga ställa krav på de medverkande arrangörerna.

Gör Almedalen till en demokratifest – för alla.

Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.