Kategori: Nyhet
Datum:

Bristande tillgänglighet blir en form av diskriminering

På tisdagen fattade riksdagen beslut om lagförslaget som klassar bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. Lagen är full av undantag och en överväldigande majoritet av företag undantas från tillgänglighetskravet. Lagen ska träda i kraft den 1 januari 2015.

Den nu antagna utökade lagen där bristande tillgänglighet klassas som en form av diskriminering, har sin grund i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som gäller i Sverige sedan 2009. Utredningen ”Bortom fagert tal” kom 2010 med förslag om hur bristande tillgänglighet skulle kunna klassas som diskriminering. Efter tre års väntan och påverkan presenterade regeringen i början av mars en lagrådsremiss som föreslog att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska klassas som diskriminering i diskrimineringslagen. Det här var en viktig framgång för funktionshinderrörelsen och den så kallade Torsdagsaktionen.
Men förslaget visade sig vara tandlöst på grund av alla undantag. För att förmå riksdagen att avskaffa undantagen övergick Torsdagsaktionen till Tisdagsaktionen. HRF och övriga funktionshinderrörelsen har samlats på Mynttorget varje tisdagsmorgon i två månader för att möta riksdagsledamöter på väg till utskottsmöten. Aktionens viktigaste krav har varit att undantaget för företag med färre än tio anställda skulle avskaffas.

Under tisdagseftermiddagen fattade så riksdagen beslut om lagen som slår fast att bristande tillgänglighet är diskriminering. Beslutet innebär bland annat att alla företag inom hälso- och sjukvården, oberoende av storlek, ska omfattas av lagen. Däremot blir företag på övriga samhällsområden med färre än tio anställda undantagna från de nya reglerna. Lagen innehåller fortfarande de flesta av de undantag som HRF varit kritiska mot.

Mer läsning

HRF: ”Kritiserat lagförslag om otillgänglighet som diskriminering lämnades till riksdagen”
Regeringens proposition
Snabbprotokoll från riksdagsdebatten
Bakgrundsfakta från Lika Unika

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.