Hörselvård för alla hörselskadade, kräver WHO
Omkring en halv miljard människor runt om i världen har en måttlig eller grav hörselnedsättning, men alltför få får den hörselvård och de hörhjälpmedel de behöver.
Det är oacceptabelt, säger världshälsoorganisationen WHO, som i dag, på World Hearing Day 3 mars, släpper en ny rapport – och kräver hörselvård för alla.
Hörselvård är livsviktigt för hörselskadade, anser HRF. Rätt insatser i rätt tid förebygger ohälsa och skapar förutsättningar för fungerande kommunikation och delaktighet genom hela livet. Därför kämpar HRF för att alla hörselskadade ska få den hörselvård de behöver.
Denna syn delas av världshälsoorganisationen WHO. Årets tema för världshörseldagen World Hearing Day 3 mars är ”Hearing Care for ALL! Screen, Rehabilitate, Communicate”. Med andra ord: ”Hörselvård för alla”.
Efterlyser satsningar
WHO konsterarar att:
- alldeles för få får den hörselvård och de hörhjälpmedel de behöver
- det behövs omedelbara satsningar på hörselvård, så att betydligt fler får tillgång till behandlingar och hörhjälpmedel
- hörselvård är kostnadseffektivt och en investering som ger stora vinster, för både individ och samhälle
- hörselvård ska vara en del av den allmänna hälso- och sjukvården i världens länder.
Ny WHO-rapport om hörsel
På World Hearing Day den 3 mars släppte WHO en ny rapport om hörsel: World Report on Hearing.
Tips för bättre kommunikation
Det finns många saker du kan göra för att förbättra din egen hörselsituation. Här är några tips:
- Testa din hörsel. Du kan göra en enkel snabbkoll med HRFs Hörseltestaren eller vänd dig direkt till hörselvården för en hörselundersökning.
- Skaffa hörapparater. Om du vet att du behöver hörapparater, dröj inte. Ta steget och vänd dig till hörselvården för att prova ut hörapparater.
- Skaffa andra hörhjälpmedel. Hörapparater räcker inte alltid till. När du kopplar hörapparaterna till teleslinga, streamer och andra kommunikationslösningar hör du oftast bättre.
- Fråga om hörselimplantat. Om din hörsel blivit sämre och hörapparater och andra hörhjälpmedel inte räcker till, fråga din audionom om hörselimplantat kan vara något för dig.
- Utveckla dina hörselstrategier. Sätt dig på rätt ställe, plocka fram textning på tv:n, skriv ett sms istället för att ringa. Det finns många sätt att underlätta kommunikationen. Kolla gärna på HRFs tips för samtal med nedsatt hörsel.
- Testa tolkning. Har du svårt att höra på möten, trots hörapparater och teleslinga? Prova gärna skrivtolkning, om du inte har gjort det. Eller teckenspråkstolkning eller TSS-tolkning, om det passar dig bättre.
- Hämta kunskap hos Hörsellinjen. På hörsellinjen.se hittar du en massa information och matnyttiga länkar. Du kan även kontakta HRFs rådgivare genom att mejla din fråga eller ringa 0771-888 000. Är du medlem i HRF? Då kan du boka en halvtimmes rådgivning!