Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-01-15">15 januari 2020</time>

Nio procent är ljudöverkänsliga, enligt ny avhandling

Porträtt på leende man med långt, mörkt hår.
Johan Paulin. Foto: Umeå Universitet

Nio procent av befolkningen har hyperacusis – en typ av ljudöverkänslighet som gör att även svaga ljud kan upplevas som smärtsamt starka. Besvären begränsar såväl vardag som arbetsliv, enligt en ny avhandling av Johan Paulin, forskare vid Umeå universitet.

HRFs Hörsellinjen ger råd om hyperacusis

Hörsellinjen är en rådgivningstjänst inom Hörselskadades Riksförbund (HRF). På Hörsellinjens sida om ljudöverkänslighet hittar du fakta, råd och nyttiga länkar.
Du kan även få personlig rådgivning. Mejla HRFs rådgivare eller ring 0771-888000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Utbyte med andra ljudöverkänsliga

I HRFs Facebookgrupp HRF: Tinnitus och ljudöverkänslighet kan du få kontakt med andra som har olika typer av ljudöverkänslighet. Gruppen är sluten och endast till för privatpersoner, inte personer med ett yrkesmässigt intresse. Admin för gruppen är HRFs kommunikationsenhet.

Johan Paulin lanserar ordet ”ljudintolerans” som en ny benämning på hyperacusis, en ganska vanlig form av överkänslighet för ljud.

– Jag har funnit att 9 procent definierar sig själva som ljudintoleranta, med en motsvarande siffra av 5,5 procent i en yrkesverksam population, säger Johan Paulin, vid Institutionen för psykologi, Umeå universitet, som på fredag disputerar med sin avhandling om hyperacusis.

Begränsade i vardagen

Johan Paulins avhandling baseras på studien Västerbotten Environmental Health Study, där 3 406 personer deltog, varav 313 (9 procent) hade vad Paulin kallar ”ljudintolerans” (hyperacusis).
Dessa visade sig i högre grad uppleva oro, brist på socialt stöd och belöning än övriga befolkningen. De kände sig begränsade i vardagen, eftersom de undviker miljöer som kan tänkas innehålla mycket ljud.

Många med hyperacusis har tinnitus och hörselnedsättning. Men det är också vanligt med psykiatriska sjukdomar och besvär, som utbrändhet, ångest, depression, PTSD samt funktionella somatiska syndrom (fibromyalgi, IBS) och muskel- eller ledvärk.

Bristfällig kunskap bland läkare

– Kunskapen och medvetenheten kring ljudintolerans hos psykologer, läkare, arbetsgivare och arbetsmiljöspecialister kan i vissa fall vara bristfällig. Det är viktigt att de personer som lider av ljudintolerans får en korrekt diagnos och att de blir informerade om de behandlingsmetoder som finns tillgängliga, säger Johan Paulin i ett pressmeddelande.

Kritisk till öppna kontor

Han är också kritisk till utvecklingen mot fler öppna kontor i arbetslivet:
– Trenden bland både privata och offentliga arbetsgivare pekar mot mer resurssparande och gemensamma ytor med färre utrymmen för att kunna blockera ut den yttre miljön. I dessa arbetsmiljöer är anpassningsmöjligheten för personer med ljudintolerans begränsade, säger Johan Paulin.
– Man kan fråga sig hur till exempel öppna kontorslandskap påverkar de anställdas mående, oavsett grad av ljudintolerans. Det är rimligt att anta att mer hänsyn borde tas till hur även låga ljud kan inverka negativt på de anställda.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.