De mänskliga rättigheterna gäller för alla människor, utan åtskillnad och handlar om relationen mellan statsmakten och individen. Det kanske mest kända dokumentet om mänskliga rättigheter är FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Förklaringens rättigheter har sedan slagits fast i ett system av konventioner om mänskliga rättigheter och 2006 antog FN:s generalförsamling vår egen konvention, FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD). Denna FN-konvention genomsyrar också HRFs intressepolitiska program samt vårt handlingsprogram för 2013-2016. Dessa båda program utgör grunden för HRFs påverkansarbete på alla nivårer.
Rättigheter som aktiva samhällsmedborgare
FN-konventionen CRPD trädde i kraft i Sverige i januari 2009. Den garanterar inga nya rättigheter, utan förstärker de mänskliga rättigheter som alla människor har. Den innebär en genomgripande attitydförändring till funktionsnedsättning. I konventionen betraktas inte människor med funktionsnedsättning ur ett välgörenhets- och medicinskt perspektiv, utan som personer med rättigheter och som aktiva samhällsmedborgare.
FN-konventionens tilläggsprotokoll ger individer som fått sina rättigheter kränkta möjlighet att klaga hos en internationell övervakningskommitté.
HRF fick med hörselskadeperspektivet
I början av 2011 lämnade Sverige in sin första periodiska rapport till funktionshinderkonventionens övervakningskommitté. Parallellt med statens rapport utarbetade den svenska funktionshinderrörelsen genom projektet ”Agenda 50” en alternativrapport ur ett funktionshinderperspektiv och HRF deltog för att få in hörselskadeperspektivet i rapporten.
HRF har bidragit med information, synpunkter och vittnesmål till FN:s kommitté för övervakning av konventionen.