HRF påverkar politiker och andra beslutsfattare på alla nivåer i samhället – såväl i kommun, landsting och riksdag, som vid kontakter med olika myndigheter och företag. Vi agerar i frågor som har betydelse för personer med olika grad av hörselnedsättning, tinnitus, Menières sjukdom och ljudöverkänslighet, samt föräldrar och andra anhöriga.
Vi talar om hur det är – och hur det borde vara. Vi samlar och sprider kunskap, och belyser såväl missförhållanden som möjligheter. Vi visar vad som behövs för att vi ska få ett samhälle där vi kan vara delaktiga, utan att hindras av okunskap, otillgänglighet eller brist på vård, stöd och hjälpmedel.
Ytterst handlar HRFs intressepolitiska arbete om att värna hörselskadades mänskliga rättigheter, som tydliggörs i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Vilka frågor driver HRF?
Utgångspunkten för HRFs påverkansarbete är vårt långsiktiga intressepolitiska program och vårt handlingsprogram. Dessa genomsyras av de mänskliga rättigheter som tas upp i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
De frågor vi framför allt arbetar med är:
- Hörselvård
- Tillgänglighet
- Skola och utbildning
- Arbetsliv
- Vård, omsorg och trygghet
- Konsumentinflytande
- Forskning och utveckling
- Internationell utveckling
Hur driver vi dessa frågor?
HRFs föreningar driver frågor lokalt, på kommunnivå.
HRFs distrikt driver frågor regionalt, på landstingsnivå.
HRFs förbundsnivå driver frågor på riksplanet och i internationella sammanhang.
Vi i HRF vill inte bara en massa saker. Vi är också noga med att förklara varför. Vi gör undersökningar, samlar in fakta, kartlägger erfarenheter, identifierar behov och brister, beskriver konsekvenser, visar möjligheter och föreslår lösningar. Vi påverkar utifrån en stadig grund av fakta och välunderbyggda resonemang.