Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-04-11">11 april 2019</time>

Upptäckte hur tillfällig bullerskada uppstår

Den som har utsatts för starkt ljud, till exempel på en konsert, kan lätt bli lite lomhörd ett tag efteråt. Nu har forskare vid Linköpings Universitet upptäckt hur en sådan tillfällig hörselskada uppstår. Och det kan bana väg för nya upptäckter om åldersrelaterad hörselnedsättning.

Starka ljud över 100 decibel ger ofta upphov till en temporär hörselnedsättning – en känsla av lock för öronen, som går över. Länge har det tolkats som kroppens egen försvarsmekanism, för att skydda hörseln .I själva verket handlar det om en övergående hörselskada, visar ny forskning. Lite som ett ”blåmärke”, som försvinner efter ett tag.

Reglerar sinnescellerna

– Vi har upptäckt att en liten struktur inne i snäckan, det så kallade tektorialmembranet, har en viktig roll i processen genom att fungera som en depå för kalciumjoner. Dessa kalciumjoner bidrar till att reglera sinnescellernas funktion, säger professor Anders Fridberger vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, Linköpings Universitet, som har lett studien som publiceras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

Lagrar kalciumjoner

Forskarna upptäckte att tektorialmembranet, som vilar ovanpå sinnescellerna, har en mycket högre koncentration av kalciumjoner än den omgivande vätskan. Membranet tycks fungera som en lagringsplats, så att sinnescellerna omges av högre halter av kalciumjoner än man tidigare trott.

– När vi i laboratoriet utsätter innerörat för höga ljud sjunker kalciumnivåerna i tektorialmembranet och sinnescellerna fungerar inte. Men efter ett tag återställs koncentrationen av kalciumjoner och då börjar sinnescellerna fungera igen.

Forskargruppen ska nu undersöka om kalciumförändringarna också uppkommer vid andra typer av hörselnedsättningar, som till exempel åldersrelaterad hörselnedsättning.

Länkar

”Control of hearing sensitivity by tectorial membrane calcium”, Clark Elliott Strimbu, Sonal Prasad, Pierre Hakizimana och Anders Fridberger, (2019), PNAS, publicerad online 2019-03-05

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.