Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-01-19">19 januari 2018</time>

”Tinnitusplåster har inte vetenskapligt stöd i ny studie”

Syntolkning: Gerhard Andersson står framför stor HRF-logga, pratar och gestikulerar.
Professor Gerhard Andersson. Foto: Lasse Hejdenberg

Nej, tinnitusplåstret Antinitus har inte tillräckligt vetenskapligt stöd. Det anser Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi och ledande tinnitusforskare, som är kritisk till hur företaget Sensori marknadsför produkten med hjälp av en ny studie:
– De överdriver sina forskningsresultat. Plåstret lindrar av allt att döma inte mer än placebo.

Tinnitusfakta

Ungefär 20 procent av befolkningen har tinnitus. Andelen med svår tinnitus är cirka 2-3 procent. Källa: Nationella Folkhälsoenkäten (2012-2016), Folkhälsomyndigheten

Nyligen publicerades en studie i International Tinnitus Journal, som visar att tinnitusplåstret Antinitus inte har någon effekt på upplevelsen av tinnitusbesvär när det används. Efter tre veckors användning fanns det ingen skillnad i resultat mellan den grupp som hade använt plåstret och den grupp som använt placebo.

Allt fokus på liten del

Trots detta hävdar företaget Sensori i pressmeddelanden att den nya studien ger vetenskapligt stöd för att deras tinnitusplåster fungerar.

De har valt att inte nämna huvudresultatet vid användning. Istället lägger de allt fokus på den enda parameter där plåstret gav någon skillnad mot placebo. Det är ett enstaka mått, som visar att efter totalt sju veckor – fyra veckor efter att plåstret/placebo tagits bort – hade 29 procent av de som använt plåstret minskat sina tinnitusbesvär med minst två poäng på den så kallade ”vas-skalan*”, jämfört med 10 procent i placebogruppen.

Men om man räknar in resultatet för de som inte blev hjälpta och de som blev sämre på samma skala finns ingen skillnad mellan de som har använt plåstret och de som haft placebo.

”Vilseleder”

Gerhard Andersson, som är professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, tycker att företaget vilseleder när de gör stor sak av en så liten del av studien:

– Det är inte vetenskapligt korrekt att dra så stora slutsatser och gå ut så starkt i media utifrån en enda parameter. Om det mest tillförlitliga undersökningsmåttet inte visar effekt är det fel att hävda att tinnitusplåstret har vetenskapligt stöd, säger han.

Det fanns även andra effektmått i studien, som tinnitusbesvär efter sju veckor eller tinnitushandikapp och välmående vid tre respektive sju veckor. Inga av dessa visade någon skillnad jämfört med placebo.

”Kokar soppa på en spik”

Att tinnitusbesvären hos vissa deltagare minskade efter sju veckor förvånar inte Gerhard Andersson. Det är en vanlig utveckling hos personer som fått tinnitus.

– Överhuvudtaget är jag förvånad över hur det här företaget har överdrivit de skrala forskningsresultaten och kokar soppa på en spik, säger han.

”Avspeglar publikationen”

Sensoris vd Torbjörn Kemper anser emellertid inte att deras beskrivning av studiens resultat är vilseledande:
– Vi anser att pressmeddelandet till marknaden och våra aktieägare väl avspeglar publikationen och vi följer lagstiftningen för listade bolag, säger han i en kommentar till Dagens Medicin.

”Fraktal organisering av vatten”

Tinnitusplåstret, som fästs på skallbenet bakom örat, är präglat med ett mönster. Enligt företaget Sensori bryter plåstret ljuset på ett sätt som får kroppens vattenmolekyler att anta en ”fraktal organisering av vatten i biologisk miljö” – och att det ”kan tänkas modulera de kaotiska ljudloopar i hörselsystemet som representerar de olika medvetna ljudupplevelser som kallas tinnitus”.

Denna beskrivning saknar all vetenskaplig förankring, anser flera läkare och forskare som HRF har talat med.

”Skamlöst att slå mynt av förtvivlan”

Hörselskadades Riksförbund (HRF) har redan tidigare riktat kritik mot marknadsföringen av tinnitusplåstret och den nya studien ger inget skäl att göra en annan bedömning, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam:

– Personer med svår tinnitus söker ofta desperat efter lindring. Det är skamlöst att utnyttja deras utsatthet och slå mynt av deras förtvivlan, säger han.
– All medicinsk behandling ska vara evidensbaserad. Det är synnerligen olämpligt att sälja produkter på så här vaga grunder.

Utreds av Läkemedelsverket

Sedan en tid tillbaka utreder Läkemedelsverket tinnitusplåstret, men resultatet dröjer.

*Fotnot: Vas-skala: Patienten anger sina besvär utmed en exakt 10 cm lång linje, med ändpunkterna ”inga besvär = 0” till ”värsta tänkbara = 10”. Används ofta för att skatta upplevelse av smärta.

Länkar

Pressmeddelande från Sensori (2018-01-08)

Tinnitusplåstret säljs utan vetenskapligt stöd (SVT Plus 2017-11-25)

Hård kritik mot ”tinnitusplåster” utan vetenskapligt stöd (HRF.se 2017-06-25) 

Tinnitusplåster lanseras – möts av tung läkarkritik (Svenska Dagbladet 2017-06-22) 

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.