Ordlista
Lista på ord och begrepp som används i de fyra kurserna.
App
App eller applikation är ett program eller en funktion som kan laddas ner till dator eller smartphone.
Arrangör
Med detta ord menas helt enkelt den person eller organisation som ansvarar för och ofta även bjuder in till mötet.
Avatar
Ordet kommer från indisk mytologi men i digitala sammanhang avses en digital varelse som representerar en verklig person. Erbjuds ibland i mötesplattformar som alternativ till att visa en riktig bild.
Closed Caption
Förkortas ibland CC och är en funktion för undertextning. Genom att aktivera CC i ett digitalt möte kan man få tillgång till en undertext som skapas automatiskt och visas som textremsa, det kan också finnas möjlighet för professionella skrivtolkar att visa manuell textning på samma sätt. Exakt hur det fungerar varierar beroende på mötesplattform.
Dela skärm
Detta innebär att visa till exempel en presentation genom att först öppna det som ska delas så det syns på den egna dataskärmen och sedan använda mötesplattformens funktion för skärmdelning. Med denna metod kan alla mötesdeltagare kan ta del av det som delas. Endast en person i taget kan dela sin skärm på detta vis.
Digital trygghet
Genom ökad kunskap om hur digitala verktyg används i praktiken skapas en ökad trygghet i den digitala världen. Detta projekt har som syfte att öka den digitala tryggheten genom att erbjuda olika utbildningar främst när det gäller digitala mötesformer.
Digitalt möte
Ett allmänt uttryck för möten som sker via digitala enheter såsom exempelvis dator, smartphone eller surfplatta och där deltagarna kan befinna sig på olika platser men kopplar upp sig mot en gemensam mötesplattform för att kommunicera i ljud och bild.
Enhet
Dator, surfplatta och smartphone är exempel på olika enheter. De kan vara av olika fabrikat och av olika årsmodeller. De kan ha olika stora skärmar och anslutningsmöjligheter. Samtliga enheter brukar då och då uppdateras med nya funktioner vilket kan påverka hur de fungerar på detaljnivå. En förutsättning för digital trygghet är att man vet hur den egna enheten fungerar.
Headset
Huvudburet set med hörlur och mikrofon som ansluts med sladd eller trådlöst till den enhet som ska användas i mötet.
Hybridmöte
En form av digitalt möte där några av deltagarna befinner sig fysiskt i samma rum medan andra deltar på från andra rum eller orter. Kommunikationen sker huvudsakligen på en gemensam mötesplattform men kan även ske lokalt i det fysiska rummet.
Hörhjälpmedel
Till exempel hörapparat, cochleaimplantat eller annan personlig hörteknik.
Hörlurar
Hörlurar som ansluts med sladd eller trådlöst till den enhet som används i mötet.
Kompatibilitet
Detta handlar om hur olika enheter och program fungerar tillsammans. Är de kompatibla kan de samarbeta utan särskilda anpassningar. Motsatsen kallas inkompatibilitet. En app som är skapad för exempelvis iPhone är sällan kompatibel med andra typer av smartphones.
Manual
Samma som bruksanvisning. Tekniska enheter som hörapparater, hörlurar, datorer eller smartphones har egna manualer där man kan lära sig olika funktioner.
Mötesarrangör
Den person eller organisation som ansvarar för och ofta även bjuder in till mötet. Att vara mötesarrangör ställer särskilda krav på förberedelser och tillgänglighetsanpassning och rollen kan behöva definieras separat.
Mötesadministratör
Kan vara samma person som leder ett möte men vid större möten är det vanligt med en särskild mötesadministratör som tar ansvar för de mer tekniska delarna och stöttar i bakgrunden om något händer.
Mötesledare
Samtalsledare som leder diskussionen, fördelar ordet och håller ordning. Kallas ibland även moderator.
Mötesplattform
Den programvara som används för att genomföra digitala möten med ljud och bild. Kallas även videomötesplattform. Exempel på vanliga plattformar är Teams och Zoom. Mötesplattformar kan vanligen användas på enheter som dator, surfplatta och smartphone och de har normalt funktioner för videosamtal, digitala möten, röstsamtal och chatt i textform samt möjligheter att dela presentationer eller dokument och mycket annat.
Parkoppla
En metod för att få två enheter att kommunicera trådlöst med varandra med hjälp av Bluetooth. Enheter som ska parkopplas måste först godkänna varandra för att kommunikation ska kunna upprättas. Instruktioner om hur detta går till ska finnas i respektive enhets användarmanual.
Smartphone
En smartphone (även kallad smart telefon) har funktioner som gör att den nästan fungerar som en dator. Exempel på smartphones är iPhone/iOS och Samsung/Android. En smartphone har mer avancerade funktioner än vissa enkla eller äldre mobiltelefoner även om benämningarna ibland används synonymt. Det går att ladda ner mängder av ”appar” (applikationer) för att anpassa funktionerna i en smartphone efter egna behov.
Streamer
En streamer är en extra enhet som överför, eller streamar ljudet trådlöst till en hörapparat från exempelvis en smartphone med hjälp av bluetooth. Många hörapparater har numera denna teknik inbyggd och då kan ljudet streamas direkt utan att det behövs någon extra enhet.
Syssna
Ett ord som används i dövvärlden där man ”lyssnar med synen” i stället för att lyssna med hörseln och öronen.
Transkribering
Detta innebär att det som sägs görs tillgängligt i efterhand genom att talet omvandlas till text som kan sparas och vid behov redigeras. Det är alltså inte samma sak som textning i realtid.
Uppdatering
Uppdateringar sker återkommande och automatiskt av alla digitala enheter och mötesplattformar. En uppdatering kan innebära att det blir lite förändringar i hur olika saker ser ut och fungerar över tid, men också att man rättar till och förbättrar funktionerna vartefter.
Visuellt stöd
För personer med nedsatt hörsel behövs även visuellt stöd som gör det lättare att uppfatta vad som sägs. Det visuella stödet kan innebära att ansiktet syns tydligt på den som talar, att det finns en teckenspråkstolk i bild eller att det finns textning. Behoven kan skifta.
Webbinarium
Ett seminarium som sänds i digital form på webben kallas ofta för webbinarium. Det kan vara ett föredrag eller en paneldiskussion av något slag där deltagarna endast i undantagsfall kan interagera med varandra. Det går vanligtvis att använda samma mötesplattformar som för övriga digitala möten men deltagarnas kameror och mikrofoner är normalt avstängda som standard.
Webbläsare
Programvara som är nödvändig för att visa information på internet i grafisk form för användaren. En webbläsare används för att surfa på internet. Dagens webbläsare har mängder av tillägg och funktioner som gör att utseende och funktioner kan skifta. Exempel på vanliga webbläsare är Google Chrome, Safari och Edge. Alla datorer, surfplattor och smartphones har en webbläsare installerad redan från början.
WiFi
Trådlöst internet. Finns ofta tillgängligt i offentliga lokaler och innebär att alla behöriga kan använda internetuppkoppling trådlöst. Kan vara mer instabilt än internetuppkoppling med kabel.