2. Hörseltillgänglighet

Del 2 av 5 i Grundkursen.

För att ett digitalt möte ska vara hörseltillgängligt finns det saker som både arrangör och deltagare bör känna till och ibland behöver testa i förväg. Här är det viktigaste:

  • Mötesdeltagare med personliga hörhjälpmedel rekommenderas att i förväg ta reda på hur dessa hjälpmedel ska anslutas och användas tillsammans med den enhet som ska användas i mötet.
  • Arrangörer behöver aktivt välja en mötesplattform som erbjuder god tillgänglighet och känna till vilka inställningar som eventuellt behöver göras för tolkning och textning.
  • Alla som deltar i eller arrangerar någon form av digitala möten måste veta hur man använder mikrofon och kamera på ett hörseltillgängligt sätt.
  • Det behövs även kunskap om olika former av visuellt stöd såsom textning, skrivtolkning eller teckenspråkstolkning.

Mikrofonvett

Mikrofoner och mikrofonanvändning påverkar ljudkvaliteten i alla digitala möten. Avståndet mellan talarens mun och mikrofonen är helt avgörande för ljudkvaliteten.  

Välj mikrofon 

Välj mikrofon med eftertanke och testa alltid i förväg hur den fungerar tillsammans med övrig teknik. Vanligen finns det en inbyggd mikrofon i de digitala enheter som brukar användas i digitala möten. Nackdelen med sådana mikrofoner är att de oftast tar upp ljud lite för långt ifrån munnen och dessutom fångar upp mer omgivningsljud.

Ett mer hörseltillgängligt alternativ är att i stället välja en extern mikrofon som kan placeras på ett bättre sätt. Bra exempel är huvudburna mikrofoner på headset, fristående bordsmikrofoner eller så kallade myggor. Sådana externa mikrofoner ansluts antingen trådlöst eller med sladd till den enhet som används i mötet. Kontrollera i mikrofonens manual hur det går till.

Mötesplattformar kan ibland känna av vilka mikrofoner som finns anslutna och automatiskt välja det bästa alternativet, men ibland måste du manuellt ställa in vilken mikrofon som ska användas. Testa om möjligt i förväg hur din mikrofon fungerar i praktiken, det förenklar för både deltagare och arrangör om du vet det innan mötet startar.

Använda mikrofon 

För god ljudkvalitet i ett digitalt möte är grundregeln att mikrofonen är avstängd utom när du själv ska tala. Då blir ljudkvaliteten bättre för alla. Oftast kan deltagare själva sätta på och stänga av sin mikrofon. Ibland får mötets administratör hjälpa till med detta.

Som mötesdeltagare bör man tänka på var man sitter under mötet. Ljudmiljön är viktig och eventuella omgivningsljud riskerar att störa mötet när mikrofonen måste vara påslagen. Undvik att sitta på exempelvis ett café eller annan plats med mycket ljud runtomkring.

Det förekommer ibland att deltagarmikrofoner är avstängda som mötesstandard och endast den som är föredragande är aktiv talare. Detta är vanligast vid föreläsningar av typen webbinarium.

Bilden ovan visar var du sätter på och stänger av mikrofonen i Teams.


Kameravett 

Många med nedsatt hörsel kompletterar mer eller mindre medvetet med avläsning av ansikte och läppar på den som talar och därför är det viktigt att ansiktet syns bra i bild. Att se ansiktet på den som talar är förstås också trevligt för alla i ett digitalt möte. 

Välja kamera 

Vissa enheter har en inbyggd kamera men det förekommer också att man har en extern kamera. Det spelar ingen roll vad som används men ta reda på hur den aktiva kameran fungerar och kontrollera i förväg att hela ditt ansikte syns bra i bild när du sitter på plats. 

Belysning och bakgrund

Tänk på belysningen, sitt inte med en ljuskälla eller ett fönster bakom dig, sådant motljus kan göra att övriga deltagare bara ser dig som en skugga. Dra för gardiner eller fäll ner persienner om det behövs. Eventuellt kan du behöva vrida på skärmen eller byta plats för att bilden ska bli bra. Är det mörkt i rummet behövs kanske en lampa som lyser upp ansiktet, ljuset från datorskärmen räcker oftast inte.

I vissa mötesplattformar finns inställningar för att justera ljuset på din kamerabild. Välj om möjligt en lugn bakgrund, t ex en enfärgad vägg. Ett annat alternativ är att om möjligt välja virtuella bakgrunder av något slag genom att ändra inställningarna i mötesfönstret. Hur du gör detta finns beskrivet i mötesplattformens egen manual.


Lyssna rätt

I begreppet hörseltillgänglighet ryms självklart också hur alla berörda ska höra så bra som möjligt i det digitala mötet. För hörselskadade handlar det nästan alltid om olika typer av hörhjälpmedel som är mer eller mindre personligt anpassade. Behov, förmåga och preferenser skiftar och var och en måste hitta den lösning som ger bäst delaktighet.

En del personer föredrar i stället att syssna, det vill säga ”lyssna med synen” vilket innebär att i första hand använda visuellt stöd som exempelvis teckenspråkstolkning, mer info om det finns i avsnittet om tolkmetoder.

Högtalare

Datorer eller andra enheter som brukar användas till digitala möten har vanligtvis någon form av högtalarfunktion. Högtalarljud enbart räcker dock inte för god hörseltillgänglighet för alla. 

Hörlurar

Genom att ansluta hörlurar trådlöst eller med sladd till den enhet som ska användas i mötet blir ljudkvaliteten ofta bättre. Individuella förutsättningar påverkar om hörlurar fungerar att sätta utanpå hörapparater eller om det är bättre att ta av hörapparaterna och sätta hörlurarna direkt mot örat. Hörlurar som trycker mot hörapparat och öra kan orsaka smärta vid längre möten så här gäller det att välja utrustning som är både bekväm och funktionell för den enskilda individen. 

Hörslinga / T-slinga

För personer vars hörapparater har så kallad t-spole finns möjligheten att få riktigt bra ljud genom att lyssna via en halsslinga som ansluts direkt till datorn. Finns det en hörslinga fast installerad i ett mötesrum där flera deltagare befinner sig under ett hybridmöte ger det också ett mycket bra ljud i det fysiska rummet. Förutsättningen är då att alla mikrofoner är kopplade till hörslingan. 

Streaming

Många hörapparater och andra hörhjälpmedel kan idag parkopplas med hjälp av bluetooth så ljudet kan streamas direkt från dator eller annan enhet till hörhjälpmedlet. I vissa fall behövs någon form av extern streamer. Hur det går till att parkoppla ett hörhjälpmedel med en dator eller annan digital enhet brukar finnas beskrivet i hörhjälpmedlets manual.