A2 – Del 1 – Hörseltillgänglighet

Delkurs 1 av 3.

För att ett digitalt möte ska vara hörseltillgängligt är det en hel del som både arrangör och deltagare behöver känna till och helst testa i förväg. För arrangören gäller det att om möjligt välja en mötesplattform som erbjuder god tillgänglighet. Det gäller att hitta lösningar för bästa möjliga ljudkvalitet i mötet och dessutom tänka igenom hur man ska komplettera med olika former av visuellt stöd såsom textning, skrivtolkning eller teckenspråkstolkning för god hörseltillgänglighet.

För mötesdeltagare med hörapparater eller andra personliga hjälpmedel är det nödvändigt att redan i förväg ta reda på hur dessa hjälpmedel ska anslutas för att kunna användas tillsammans med de övriga digitala enheter som ska användas i mötet.

Mikrofonvett

Mikrofoner och mikrofonanvändning påverkar ljudkvaliteten i alla digitala möten. Välj mikrofon med eftertanke och testa alltid i förväg hur den fungerar tillsammans med eventuell övrig teknik som ska användas i mötet. 

Välja mikrofon 

Avståndet mellan talarens mun och mikrofonen är helt avgörande för ljudkvaliteten. Vanligen finns det en inbyggd mikrofon i de enheter som brukar användas i digitala möten, till exempel dator eller surfplatta. Nackdelen med sådana mikrofoner är att de tar upp ljudet en bit ifrån talarens mun vilket försämrar ljudkvaliteten. Risken finns också att mikrofonen tar upp onödigt mycket omgivningsljud vilket kan bli störande för övriga personer i mötet. Samma problem gäller för hörapparatanvändare om hörapparatens egen mikrofon måste användas vid streaming.

Ett mycket bättre alternativ är därför att välja någon typ av extern mikrofon som fångar upp ljudet nära talarens mun. Det finns headset med mikrofoner och det finns fristående mikrofoner som kan ställas på bordet. Denna typ av externa mikrofoner kan anslutas trådlöst eller med sladd till den dator eller annan enhet som ska användas i mötet. Externa mikrofoner brukar enkelt kunna stängas av med en egen knapp oavsett vilken enhet de är anslutna till. Hörapparatanvändare bör i första hand välja att använda en dator som digital enhet eftersom det då brukar finnas möjlighet att välja extern mikrofon oberoende av om de valt att ansluta sina hörapparater för streaming.

Mötesplattformar kan ofta känna av vilka anslutna mikrofoner som finns tillgängliga och automatiskt välja bästa alternativet. Ibland är det dock nödvändigt att manuellt ställa in vilken mikrofon som ska vara aktiv i ett möte. Testa om möjligt i förväg hur den valda mikrofonen fungerar i praktiken, det förenklar för både deltagare och arrangör om det är gjort innan själva mötet startar.

Använda mikrofon 

I ett digitalt möte bör alla utom den som för tillfället talar ha sina mikrofoner avstängda. Då blir ljudkvaliteten bättre för alla. I det digitala mötesrummet finns normalt möjlighet för alla deltagare att själva sätta på och stänga av sin mikrofon.

Bilden ovan visar var du sätter på och stänger av mikrofonen i Teams.

Ibland finns också en tangentbordskommandon för samma funktion. Testa om möjligt i förväg vad som känns enklast att använda. Vid behov kan normalt även mötets administratör hjälpa till med att stänga av eller sätta på deltagarnas mikrofoner.

Det förekommer att deltagarmikrofoner är avstängda som mötesstandard och endast den som är föredragande är aktiv talare. Detta är vanligast under webbinarium med föreläsningar.


Kameravett 

Många med nedsatt hörsel kompletterar mer eller mindre medvetet med avläsning av ansikte och läppar på den som talar och det är därför viktigt att ansiktet syns bra i bild.

Välja kamera 

Normalt används en inbyggd kamera i den enhet du använder men det går också att ha en extern kamera ansluten. Ta reda på hur den kamera som ska användas är placerad och kontrollera i förväg att hela ansiktet syns i bild när du sitter på plats framför kameran.

Belysning och bakgrund

Tänk på belysningen, sitt inte framför ett fönster, motljus kan göra att övriga deltagare bara ser dig som en skugga. Dra för gardiner eller fäll ner persienner om det behövs. Är det mörkt i rummet behövs en lampa som lyser upp ansiktet, ljuset från datorskärmen räcker inte. Välj om möjligt en lugn bakgrund. I vissa plattformar finns möjlighet att välja virtuella bakgrunder. Kontrollera i förväg vad som fungerar bäst.