1. Ord och begrepp

Del 1 av 5 i Grundkursen.

Vi börjar med att gå igenom några vanliga ord och begrepp som förekommer i texten.

  • Enhet – dator, surfplatta och smartphone är exempel på olika enheter. De kan vara av olika fabrikat och av olika årsmodeller. De kan ha olika stora skärmar och anslutningsmöjligheter. Samtliga enheter brukar då och då uppdateras med nya funktioner vilket kan påverka hur de fungerar på detaljnivå. En förutsättning för digital trygghet är att man vet hur den egna enheten fungerar.
  • Mötesplattform – den programvara som används för att genomföra digitala möten med ljud och bild. Kallas även videomötesplattform. Exempel på vanliga plattformar är Teams och Zoom. Mötesplattformar kan vanligen användas på enheter som dator, surfplatta och smartphone och de har normalt funktioner för videosamtal, digitala möten, röstsamtal och chatt i textform samt möjligheter att dela presentationer eller dokument och mycket annat. 
  • Digitalt möte – ett allmänt uttryck för möten som sker via digitala enheter såsom exempelvis dator, smartphone eller surfplatta och där deltagarna kan befinna sig på olika platser men kopplar upp sig mot en gemensam mötesplattform för att kommunicera i ljud och bild.
  • Hybridmöte – En form av digitalt möte där några av deltagarna befinner sig fysiskt i samma rum medan andra deltar på från andra rum eller orter. Kommunikationen sker huvudsakligen på en gemensam mötesplattform men kan även ske lokalt i det fysiska rummet.
  • Personliga hörhjälpmedel – exempelvis hörapparater eller andra individuellt anpassade hjälpmedel.

En mer omfattande ordlista hittar du här.