Grundkursen

Hörseltillgängliga digitala möten kan vara en utmaning. Det behövs kunskap, rätt teknikval och förberedelser. Allt detta kan du fördjupa dig inom i de olika kurserna: 

Föreställ dig ett kommande möte där några personer sitter i samma fysiska rum, medan andra deltar på distans. Någon behöver teckenspråkstolk, flera behöver skrivtolkning och alla behöver bra ljud och bild. Några använder dator, andra föredrar surfplatta eller smartphone. Mötet ska ske på en digital mötesplattform som erbjuder de tillgänglighetslösningar som krävs. Men vad behöver du som deltagare eller arrangör tänka på för att få bästa möjliga lösning? Det är en del att tänka på, men med kunskaper och förberedelser blir det lättare.

Inledning

En bra början är denna grundkurs där vi går igenom det viktigaste vad gäller hörseltillgängliga digitala möten av olika slag. Innehållet riktar sig både till dig som ska delta på ett möte och dig som ska arrangera ett. Du får lära dig om hörseltillgänglighet, vilka olika lösningar och tolkmetoder som finns och hur de kan användas i praktiken. Sist men inte minst får du också praktiska checklistor över vad man kan behöva tänka på och kanske ta reda på mer om inför ett kommande digitalt möte. Syftet med grundkursen är att ge en överblick över vad som behövs för att digitala möten ska bli hörselsmarta och tillgängliga för dig själv och alla andra. 

I våra kurser har vi valt att använda följande begrepp: 

  • Digitala möten – deltagarna sitter på olika ställen och möts på en gemensam mötesplattform.
  • Hybridmöten – vissa deltagare sitter tillsammans medan andra deltar på distans via mötesplattform.

Grundkursens fyra delar: