Sammanfattning
av kursen Arrangera hybridmöten.
Inledning
Hybridmöten är en form av digitala möten där vissa deltagare befinner sig i ett gemensamt fysiskt rum medan andra deltar på distans via en mötesplattform. Denna mötesform ställer särskilda krav på hörseltillgänglighet. Det är ofta utmanande att uppnå en lösning som fungerar bra för alla, och man bör noga överväga om hybridmöte är det bästa alternativet. Kursen ger en överblick över möjligheter och begränsningar samt konkreta råd för både fysiskt närvarande och distansanslutna deltagare.
Hörseltillgängligt hybridmöte
För att ett hybridmöte ska bli hörseltillgängligt krävs tekniska lösningar som säkerställer att både ljud och bild håller hög kvalitet. De fysiskt närvarande deltagarna kopplar upp sig till mötesplattformen gemensamt medan distansdeltagare ansluter individuellt. Det krävs kameralösning som visar talaren i det fysiska rummet och mikrofoner som återger ljudet med hög kvalitet både i mötesrummet och digitalt.
Hörseltillgänglig utrustning
Fasta installationer i mötesrum är inte alltid hörseltillgängliga. Gemensam storskärm, väggfast kamera och takmikrofoner fungerar dåligt. Talarspårande kameror är ett bra alternativ i vissa situationer. Ljudupptagning behöver ske nära munnen med individuella mikrofoner. Det är också viktigt att koppla mikrofonerna till en eventuell hörslinga. Deltagare med hörhjälpmedel behöver ofta testa olika alternativ, för att hitta rätt kombinationer. En tydlig mötesordning där man pratar en i taget är avgörande för att tolkning och textning ska fungera.
Talarstol i mötet
I vissa fall kan en särskild talarstol ge bättre kontroll över teknik och bild. Den som vill tala går då till en plats där kamera, mikrofon och ljud är optimalt inställda. Samtidigt måste arrangören säkerställa att tolkar eller textning också är tillgängliga på ett bra sätt för både plats- och distansdeltagare.
Tolkning i hybridmöte
Vid inbjudan till ett hybridmöte behöver deltagarna ange om de har tolkbehov och vilken metod de föredrar. Arrangören ansvarar för att rätt tolkar beställs och informeras i god tid. Det finns olika sätt att organisera skrivtolkning, antingen på plats, genom Zooms inbyggda textfunktion eller med hjälp av en extern länk. Teckenspråkstolkning och TSS (Tecken Som Stöd) kan ske både fysiskt och digitalt, men kräver att rätt tekniska inställningar är gjorda så att tolkarna syns tydligt för användarna.
Kompromisser
Hybridmöten är tekniskt krävande och svåra att göra fullt hörseltillgängliga. Avsaknaden av standardiserad teknik och deltagarnas varierande förutsättningar gör att det sällan blir en perfekt lösning. Det kan ändå vara det bästa valet i vissa situationer. Som arrangör behöver man fatta medvetna beslut, vara beredd på utmaningar och ibland göra kompromisser.
Här kan du ladda ner hela sammanfattningen som en pdf.