Automatisk textning med verktyget Web Captioner

Med verktyget Web Captioner kan du få automatisk textning av livesändningar, videomöten och fysiska möten. Kostnadsfritt.

Web Captioner är en bra lösning vid både fysiska och digitala möten.

Om du ska ha ett fysiskt möte kan du visa textningen på en större bildskärm, så att alla som vill kan ta stöd av texten.  

Om du ska ha ett digitalt möte kan du dela en länk till deltagarna, så att den som vill kan ha textningen uppe. För att kunna dela en sådan länk krävs ett konto hos Web Captioner, vilket är kostnadsfritt.
Men OBS: Om du har ett videomöte i Teams rekommenderar vi att du istället använder Teams egen textningsfunktion (se manual för autotextning i Teams).

Tänk på att…

…Web Captioner är ett verktyg som lär sig under samtalets gång. I början kan det ta en stund innan ord och meningar autotextas korrekt. Det är därför en god idé att ”värma upp” verktyget innan mötet, genom att prata några minuter innan mötet börjar.

MANUAL:
Så här använder du Web Captioner

Först: Har du rätt webbläsare?
För att kunna använda Web Captioner behöver du webbläsaren Chrome. Om du inte redan har den, ladda ner Chrome kostnadsfritt här.
Nu är du redo att börja!

 1. Gå in på www.webcaptioner.com/captioner/settings/general
 2. Klicka på ”Sign in” (om du inte redan har ett konto)
 3. Välj hur du vill logga in. Om du inte använder ett konto på Google, Facebook eller Twitter, väljer du ”Sign in with email”.
 4. Fyll i din e-post och klicka på ”Next”.
 5. Fyll i namn och välj ett lösenord – klicka på ”Save”.
 6. Klicka på ”Got it”.

  Nu har du skapat ett konto hos Web Captioner och kan börja autotexta!
  Om du ska ha ett fysiskt möte, se steg 7.
  Om du ska ha ett digitalt möte, se steg 9-11.

 7. Vid ett fysiskt möte kan du dela din skärm, så att andra deltagare ser texten.
 8. Klicka på ”Start captioning” i det nedre, högra hörnet. Då kommer det upp en svart skärm, där texten dyker upp varefter du pratar.
  TIPS: Ta gärna korta pauser då och då, så att Webcaptioner hinner skapa nya stycken. På så sätt blir det lättare för deltagarna att följa med.
 9. Vid ett digitalt möte kan du dela en länk till textningen i Web Captioner. Det gör du genom att gå in på länken: https://webcaptioner.com/captioner/settings/experiments?add=share
 10.  Det kommer då upp ett pop up-fönster (se nedan). Kryssa i alla alternativ och klicka på ”Add Experiment”.
 11. Klicka på ”Start Captioning”, aktivera ”A” (turn on sharing) och klicka på ”Share captions”. Här kan du välja att dela länken med deltagarna i mötet, genom att kopiera länken ”Share with viewers”. De kommer då kunna följa textningen i ett separat fönster under mötet.

  Värt att veta:
  Om en person kommer in sent i mötet så kan hen bara se textning från och med då. Det går alltså inte att ”läsa ifatt” vad som har sagts tidigare i mötet.