Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-04-15">15 april 2019</time>

”Risken är mindre stöd i arbetslivet – inte stigma”

Ansiktsporträtt på Mikael Sjöberg - man med glasögon och gråsprängt hår och skägg.
Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Privata aktörer bör ta över ansvaret även för personer med funktionsnedsättning när Arbetsförmedlingen görs om. Annars blir det ”stigmatiserande”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i Ekots lördagsintervju.
– Ett märkligt argument. Den stora risken här är inte stigma, utan att vi förlorar livsviktigt specialiststöd, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Just nu pågår omfattande nedskärningar inom Arbetsförmedlingen. Enligt Januariavtalet ska detta inte beröra personer med funktionsnedsättning. Men det löftet ifrågasätter nu Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg, som i helgen medverkade i Ekots lördagsintervju.

”Stigmatiserande”

Sjöberg anser att stödet till personer med funktionsnedsättning ska läggas ut på privata aktörer, precis som annan arbetsförmedling. Det blir en mer jämlik behandling, tror han.

– Vi tycker egentligen inte att det här är en riktigt bra uppdelning, att har du en funktionsnedsättningskod ska du vara kvar på Arbetsförmedlingen, säger han till Ekot.
– Det finns ingenting i den privata verksamheten per se, som säger att de skulle vara olämpliga att jobba med den här gruppen. Det blir snarare ett stigmatiserande tänkande.

Oro för framtida stödet

Det resonemanget ställer sig HRF frågande till:

– Just nu oroar sig tusentals hörselskadade runt om i landet för vad som händer inom Arbetsförmedlingen. Deras oro handlar inte om stigmatisering, utan om de kommer att berövas det specialiststöd de så väl behöver, säger Mattias Lundekvam.

Över hälften av Arbetsförmedlingens specialister inom rehabilitering, bland annat psykologer, arbetsterapeuter och audionomer, har varslats om uppsägning. Kompetens försvinner och ingen kan ge besked om hur det ska att lösas framöver.

Risk för försämringar

– Specialiststödet till hörselskadade är en del av Arbetsförmedlingen som har fungerat ganska bra. Det stora problemet där har snarare varit att för få känner till stödet – att för få får tillgång till det, säger Mattias Lundekvam.
– De nedskärningar vi nu ser gör det svårt att upprätthålla specialiststöd av god kvalitet i hela landet. Att lägga ut stödet på privata aktörer löser inte problemet. Det kostar också pengar och kan dessutom innebära risk för försämrad samordning. I slutändan kan detta slå hårt mot hörselskadade som befinner sig i en redan utsatt situation.

Länkar

Sjöberg: Låt privata aktörer ta över även för funktionshindrade (utdrag ur Ekots lördagsintervju, Sveriges Radio 2019-04-13)

Ekots lördagsintervju med Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen (hela intervjun, Sveriges Radio 2019-04-13)

”Förödande” nedskärningar av AF, varnar HRF (HRF.se 2019-04-04)

 

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.