Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-02">2 april 2017</time>

”Öronbarn” kan få hörapparat som fästs med plåster

Barn med benledningsapparat bakom örat
Hörapparaten Adhear. Foto: Med-El

Snart kan så kallade ”öronbarn” få hjälp av en ny, svensk uppfinning – en hörapparat som fästs med plåster bakom örat. Hittills har dessa barn fått hörapparater som fästs med band eller bygel – eller gått utan någon hörapparat alls.

Redan i höstas kunde HRFs tidning Auris berätta att en forskargrupp i Göteborg har utvecklat en ny hörapparat med plåsterfäste. Apparaten, som lanseras i sommar, är i första hand framtagen för så kallade ”öronbarn”, men kan även användas av en del vuxna med ledningshinder i mellanörat. Hörapparaten är däremot inte till för personer med hörselskador i innerörat, vilket är den vanligaste typen av hörselnedsättning.

Plåstret är det unika

Det nya med hörapparaten Adhear är inte själva hörapparaten. Det är en så kallad benledningsapparat, som överför vibrationer genom huden och skallbenet till innerörat, där de uppfattas som ljud. Denna teknik har funnits länge.
Det unika är istället det plåster som hörapparaten fästs med bakom örat. Det består av en självhäftande benledare, en liten gummiplatta, med en plastpigg där hörapparaten fästs med ett litet klick. Det ska räcka med att byta ett par gånger i veckan.

”Ska gå att spela fotboll”

– Vi har arbetat väldigt brett, både tekniskt och ergonomiskt. Hörapparaten ska klara av vibrationen mot huden, vara robust och tålig och får inte sticka ut så mycket från huvudet. Man ska kunna använda den vid olika aktiviteter som att spela fotboll, förklarar Patrik Westerkull, forskaren som har utvecklat den nya apparaten, till tidningen Auris.

Hundratusentals öronbarn

Varje år drabbas ungefär 400 000 barn i Sverige av öronkatarr, en kronisk infektion i mellanörat och hörselgången. De flesta blir bra av sig själva, men en del går länge med nedsatt hörsel och kan även få varaktig hörselnedsättning. En del av dessa ”öronbarn” har fått en benledningsapparat som fästs på huvudet med hjälp av en stålbygel eller ett resårband. Men en del barn har gått utan hörselhjälp, bland annat för att band/ bygel har upplevts som obekvämt, inte minst under lek, eller för att de inte gillar hur fästanordningen ser ut.

Barnen halkar efter

Bland vuxna med ledningshinder i mellanörat är det vanligt att operera in en titanskruv i skallbenet, så att det går att fästa hörapparat på skruven. Men det är inte lämpligt för små barn.
– Anledningen till att man inte opererar de här patienterna är att man hoppas att infektionen ska läka ut, därför väntar man och åren går, och under tiden halkar barnen efter socialt och i skolan, säger Patrik Westerkull till SVT Nyheter Väst.
– Därför är det viktigt att det nu finns en lösning som de kan få ganska så omgående.

Länkar

Plåster istället för operation (Auris nr 6-2016)

Hörapparat med plåster – ny lösning för hörselskadade (SVT Nyheter Väst 2017-03-31)

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.