HRF i korthet
Hörselskadades Riksförbund (HRF)
- är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, som hävdar hörselskadades rätt till full delaktighet och jämlikhet.
- har cirka 22 000 medlemmar i över 170 föreningar, inom 22 distrikt.
- ger ut tidskriften Auris och driver informationstjänsten Hörsellinjen.
- äger två bolag: HRF Hörteknik AB samt Forskningsinstitutet Hörselbron AB.
- har instiftat Hörselforskningsfonden, som fördelar medel till forskningsprojekt inom hörselområdet.
- bedriver insamling för att kunna främja forskning, stödja enskilda och driva frågor som är viktiga för hörselskadade.
HRF är till för alla som har en hörselnedsättning eller är döv, och för alla med tinnitus, ljudöverkänslighet eller Menières sjukdom. Vi välkomnar också anhöriga, inte minst föräldrar till hörselskadade barn.
Vision: Full delaktighet och jämlikhet
I dag har HRF drygt 22 000 medlemmar i hela landet, från norr till söder. Tillsammans arbetar vi för att förverkliga HRFs vision om ett samhälle där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Ett samhälle där våra mänskliga rättigheter respekteras, och där vi kan förverkliga oss själva utan att hindras av okunskap, otillgänglighet eller brist på vård, stöd och hjälpmedel.
Styrdokument och mänskliga rättigheter
HRFs arbete är fast förankrat i hörselskadades verklighet och de erfarenheter som finns både bland våra medlemmar och landets övriga 1,5 miljoner hörselskadade. Utifrån gedigen kunskap konstaterar vi behov, lyfter fram brister, visar möjligheter och föreslår lösningar.
Detta arbete utgår från tre styrdokument som har antagits genom demokratiskt beslut av HRFs kongress. Det är våra stadgar, vårt intressepolitiska program och vårt handlingsprogram för åren 2017-2020.
Vi tar också stöd av FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning – en konvention som Sverige har tillträtt och förbundit sig att leva upp till.
Ständigt på väg
HRF är en organisation i ständig utveckling, som ända sedan 1921 har verkat för att riva hinder och öppna dörrarna till en bättre framtid för hörselskadade, både i Sverige och i övriga världen. Det gör vi fram för allt genom att:
- Påverka: HRF påverkar politiker och andra beslutsfattare på alla nivåer i samhället, genom att presentera fakta, förklara och argumentera. Vi talar om hur det är – och hur det borde vara. Vi väcker opinion och ger hörselskadade en stark röst i samhällsdebatten.
- Upplysa: HRF sprider kunskap om hörselskadade och hörselskador. Vi gör undersökningar, klargör sammanhang och visar vägen till förbättringar. Som ett led i detta upplysningsarbete tar vi initiativ till och stödjer hörselforskningen. Vi ger också ut Auris, en tidskrift om och för hörselskadade.
- Stödja: HRF stärker hörselskadade och deras familjer inom gemenskapen i våra föreningar och distrikt. Vi erbjuder också råd och stöd genom vår informationstjänst Hörsellinjen.