Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-19">19 mars 2017</time>

”Oacceptabelt”, säger HRF om Medieutredningen

Det är ”oacceptabelt” att den statliga medieutredningen sätter medieföretagens kortsiktiga ekonomiska intressen före hörselskadades rättigheter. Det skriver Hörselskadades Riksförbund (HRF) i sitt remissvar, och uppmanar regeringen att ”ta kraftigt avstånd” från utredarens förlegade syn på tillgänglighet.

Den så kallade Medieutredningen – En gränsöverskridande mediepolitik. För upplysning, engagemang och ansvar (SOU 2016:80) – föreslår ett nytt, statligt mediestöd, som ska öka allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling, medverka till en mångfald av perspektiv i en bred samhällsdebatt och därmed stärka demokratin. Detta förutsätter även ökad tillgänglighet, vilket tas upp i utredningens direktiv. För hörselskadade handlar det om textning och god hörbarhet.

Tillgänglighet – om företagen har lust

Men utredaren avslöjar en förlegad syn på tillgänglighet som har fått HRF att reagera med skärpa. I betänkandet står det att ”ett statligt villkor om tillgängliggörande” […] ”skulle riskera att få oönskade konsekvenser. Verksamheterna i stora delar av mediebranschen är ekonomiskt pressade och staten bör inte i denna känsliga omställningsfas tillföra ytterligare utmaningar.” Utredningen föreslår istället att tillgänglighet ska vara upp till medieföretagens eventuella intresse, i form av en möjlighet att söka ett begränsat extra bidrag.

Uppmanar regeringen att ”ta avstånd”

”Detta är ett tänkesätt som Hörselskadades Riksförbund inte väntat sig i en statlig utredning år 2016”, skriver HRF i sitt remissvar, ”och ett resonemang som regeringen måste ta kraftigt avstånd från”.
HRF konstaterar att det är ”oacceptabelt att ett nytt, statligt mediestöd skulle låta tillgänglighetsfrågorna vara beroende av medieföretagens eventuella intresse” och sätta medieföretagens ”kortsiktiga ekonomiska intressen framför medborgerliga rättigheter och målen i regeringens funktionshinderpolitik”.

Vill villkora produktionsstöd

I sitt remissvar föreslår HRF även:
att tillgänglighet ska vara ett villkor för att kunna få statligt produktionsstöd
att innovations- och utvecklingsstöd ska omfatta även tillgänglighetstjänster
att regeringen ska ge lämplig myndighet samordningsansvar när det gäller tillgänglighetstjänster på medieområdet

Länkar

”Statligt mediestöd förutsätter tillgänglighet” (HRFs remissvar på utredningen En gränsöverskridande mediepolitik. För upplysning, engagemang och ansvar, SOU 2016:80)

”Medieutredningar på kollisionskurs om textning” (HRF.se 2016-11-20)

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.