Kategori: Nyhet
Datum:

Vilken forskare får Stora Hörselpriset 2016?

Nu efterlyser Hörselforskningsfonden nomineringar till Stora Hörselpriset, det mest prestigefyllda priset inom svensk hörselforskning. Vilken forskare har gjort ett ”betydande” arbete, som dessutom får ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”? Med andra ord: Vem tar priset 2016?

Stora Hörselpriset 2012 gick till en strålande glad professor Helge Rask-Andersen.
Stora Hörselpriset 2012 gick till en strålande glad professor Helge Rask-Andersen.

Nu uppmanar Hörselforskningsfonden forskare runt om i landet att nominera inför Stora Hörselpriset 2016. Fram till den 1 november går det bra att föreslå en eller flera forskare som är verksamma inom beteendevetenskaplig, medicinsk och teknisk forskning kring hörselskador och hörselskadades situation, och som är knutna till svenskt universitet/högskola, antingen personligen eller genom sin forskning.

Belönas med 100 000 kronor

Stora Hörselpriset är på 100 000 kronor och delas ut vart fjärde år – nästa gång torsdagen den 26 maj 2016, i samband med HRFs och Hörselforskningsfondens konferens ”Hörselforskning 2016” i Linköping.

Går till ledande forskare

Pristagaren, som utses av Hörselforskningsfondens styrelse, ska ha gjort ”betydande forskningsarbete inom hörselområdet som direkt eller på sikt kan anses ha stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”.

Priset har tidigare tilldelats några av världens mest framstående hörselforskare: professor emeritus Åke Flock (2008) och professor Helge Rask-Andersen (2012).

Annons med information om nominering till Stora Hörselpriset 2016 (pdf)

Tidigare artikel:

Stora Hörselpriset till Helge Rask-Andersen (hrf.se 2012-05-16)


Hörselforskningsfonden har instiftats av Hörselskadades Riksförbund (HRF). Genom fonden bidrar HRF till framsteg när det gäller behandling av hörselskador, bättre diagnosmetoder, teknisk utveckling samt förbättrad kommunikation. Du kan stödja hörselforskningen med en gåva till plusgiro 90 03 14-6.

Läs mer om hur du kan stödja hörselforskningen med en gåva

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.