Viktig seger för rätten till hörhjälpmedel på jobbet
En hörselskadad lokalvårdare har vunnit en viktig seger för rätten till hörhjälpmedel i arbetslivet. Kammarrätten har nu beslutat att hon inte ska tvingas ”klara sig” med bara hörapparater, vilket Allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO) ansåg.
En hörselskadad kvinna i Jämtland har tagit hem en rättslig seger i Kammarrätten som kan få stor betydelse för hörselskadade arbetstagare i hela landet, rapporterar Länstidningen i Östersund.
– Hon vann över ett överklagande präglat av både fördomar och okunnighet om hörselskadades behov i arbetslivet, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
Behöver hjälpmedel för arbetsmöten
Kvinnan, som arbetar som lokalvårdare, sökte bidrag till arbetshjälpmedel hos Försäkringskassan. Hon behövde hjälpmedel för att kunna delta i arbetsmöten, utbildningar, personalsamtal, föreläsningar och liknande.
Försäkringskassan tyckte att det var rimligt och beviljade bidrag på drygt 84 000 kronor till ett bärbart kommunikationssystem.
”Städar ju mest”
Men Försäkringskassans beslut överklagades av Allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO). AO ansåg att kvinnan borde ”klara sig” med hörapparater.
Hon städade ju mest och hade inte många möten – alltså skulle hörapparater räcka.
Fick rätt i Kammarrätten
Kammarrätten har nu beslutat till lokalvårdarens fördel, snart tre år efter hennes ursprungliga ansökan om bidrag till arbetshjälpmedel.
Den hörselskadade kvinnan och hennes arbetsgivare förklarade till rätten att det ingår i hennes arbete att delta i möten och vidareutbildning, och att det då inte räcker det inte med hörapparater.
I motsats till AO ansåg Kammarrätten att det var ett gott skäl till att bevilja bidrag.
Överklagar för ny rättspraxis
Allmänna ombudet för socialförsäkringen (AO) är en instans som har i uppdrag att överklaga beslut för att få fram vägledande domar och ny rättspraxis inom socialförsäkringen. Syftet är att tillämpningen av socialförsäkringen ska bli mer enhetlig och att oklarheter ska kunna klarläggas.