Kategori: Nyhet
Datum:

Nu ska vårdvalet analyseras, lovar Region Östergötland

Porträtt på Rebecca Hägg (S), 1:e vice ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland intill logga för Region Östergötland
Rebecca Hägg (S), 1:e vice ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland

”Vi kommer att analysera orsakerna till det försämrade resultatet i kvalitetsregistret”. Det lovar nu Region Östergötland, sedan Hörselskadades Riksförbund (HRF) slagit larm om att hörselvården i Östergötland fått sämre betyg sedan vårdval infördes 2013. Hur regionen väljer att agera kan få betydelse för hörselvården även i andra delar av landet.

Hörselvården i Östergötland har blivit allt sämre sedan vårdval infördes. Det visar kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på enkäter bland hörapparatanvändarna själva i 15 landsting och regioner.
”Nu måste Region Östergötland utreda orsakerna”, krävde HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, och HRF Östergötlands distriktsordförande, Bo-Göran Ahl, i en gemensam debattartikel i Corren i slutet av juni. De undrar: ”Är vårdval förenligt med hög vårdkvalitet?”

Och nu försäkrar Rebecca Hägg (S), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland (bilden) att de ”tar den oro som lyfts på stort allvar” och lovar i en debattreplik att de ska ”analysera orsakerna” till den negativa utvecklingen inom hörselvården. Se hela debattrepliken nedan.


Debattreplik, Ordet fritt, Corren 2017-07-11:

Svar på ”Sämre hörselvård efter vårdval”, Corren Debatt, 2017-06-27

”Vi tar den oro som lyfts på stort allvar”

I en debattartikel lyfter Hörselskadades Riksförbund utvecklingen av hörselvården i Östergötland. Självklart tar vi den oro som lyfts på stort allvar.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om införande av vårdval bland annat för att minska de långa väntetiderna inom hörselvården. Sedan införandet har tillgängligheten också förbättrats.

Det är självklart viktigt att vården även håller en hög kvalitet. Vi kommer därför att analysera orsakerna till det försämrade resultatet i kvalitetsregistret och ta med det i det fortsatta arbetet med att utveckla hörsel vården i länet.

När det gäller hörapparat industrins inflytande över mottagningarna ska regionen arbeta för att säkerställa att patienten får fullständig information om olika valmöjligheter. Patienten ska vara medskapare i vården och alltid ha korrekt och relevant information om sina valmöjligheter.

Alla östgötar ska kunna känna att de får en trygg och rättvis vård på lika villkor som håller en hög kvalitet. Det gäller självklart även hörselvården och oavsett vem som bedriver vården.

Rebecca Hägg (S), 1:e vice ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Östergötland

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.