Ullenhag: Regeringen kommer föreslå lag om bristande tillgänglighet som diskriminering
Regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett lagförslag som klassar bristande tillgänglighet som en form av diskriminering, någon gång under det kommande året. Det berättade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på fredagen i sitt tal på Neuroförbundets kongress, och bröt därmed regeringens långa tystnad i frågan.
Riksdagen beslutade redan i juni 2012 att regeringen skyndsamt skulle återkomma med ett lagförslag om att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska omfattas av diskrimineringslagstiftningen.
Men först nu – ett och ett halvt år senare – meddelar Erik Ullenhag på Neuroförbundets kongress att de fyra Allians-partierna är eniga om att äntligen leva upp till detta riksdagsbeslut, någon gång under det kommande budgetåret. Avsikten att lägga ett lagförslag i frågan uttrycks i den budgetproposition som regeringen ska presentera i veckan.
Erik Ullenhag beskriver detta som ”en delseger för Torsdagsaktionen” – en aktion som HRF deltar i. Han kommenterade att Torsdagsaktionen varit ett stöd för honom och andra i regeringen som försökt driva på för att få stöd för ett lagförslag.
Maria Johansson, som är ordförande för DHR, förbundet som startade Torsdagsaktionen, kallar Ullenhags tal historiskt. På sin blogg skriver hon:
– Jag är så stolt över att Ullenhag nämnde Torsdagsaktionen som bidragande till att detta steg vidare nu tas. Det visar att kampen spelar roll. Att vi kan påverka och förändra. Tack alla som deltagit! Tack alla som stått där i ur och skur, frusit och blivit blöta av regn! Tack alla som hejat på! Tack alla som spridit budskapet i sociala medier!
Samtidigt ville inte integrationsministern säga något om när ett lagförslag om bristande tillgänglighet kan se dagens ljus. Han berättade bara att de fyra regeringspartierna är överens om att lägga en proposition under kommande år. Och den enigheten har inte funnits tidigare. Trots riksdagsbeslutet har finansminister Anders Borg och Moderaterna varit mycket ovilliga att gå vidare i frågan. Nu verkar alltså en ändring äntligen vara på gång.