Kategori: Nyhet
Datum:

Tre Oscars till film om hörande dotter i döv familj

Fyra personer längst fram i publik ler och applåderar.
Familjen Rossi i filmen "CODA". Till höger: Oscarsvinnaren Troy Kotsur, intill Marlee Matlin som vann en Oscar 1987. Foto: Apple TV+

Det blev storslam på Oscarsgalan för filmen ”CODA” – berättelsen om en hörande flicka i en familj där alla andra är döva. Den kammade hem tre Oscars, för Bästa film, Bästa manliga biroll och Bästa manus efter förlaga. Och för andra gången 35 år gick priset till en döv skådespelare.

Filmen ”CODA” är baserad på en fransk film, ”La Famille Bélier” (2014), som fick hård kritik från dövvärlden när den kom. Men till skillnad från förlagan är majoriteten av rollbesättningen i ”CODA” döva och teckenspråkiga, inklusive Troy Kotsur, som fick en Oscar för Bästa manliga biroll.

– Det är fantastiskt att vår film har nått ut globalt och ända in i Vita huset, sa Troy Kotsur i sitt tacktal, som han höll på på amerikanskt teckenspråk, och hyllade bland andra filmens regissör:
– Spielberg har sagt att bra regi handlar om kommunikation och Sian [Heder] är den bästa kommunikatören – hon är vår bro som har sammanfört den döva och den hörande världen.

Teckenspråkigt tacktal, för tredje gången

Troy Kotsur är den andra döva skådespelaren att vinna en Oscar. Marlee Matlin, som spelar mamman i filmen ”CODA”, fick Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Bortom alla ord” 1987.

Men för fem år sedan hölls också tacktal på teckenspråk, när brittiska kortfilmen ”The Silent Child” fick en Oscar. Rachel Shenton, hörande skådespelare och manusförfattare, tackade då Oscarspubliken på brittiskt teckenspråk.

”Livsförändrande”

Filmen ”CODA” tog även hem Oscar för Bästa film samt en Oscar i kategorin Bästa manus efter förlaga.

– Att skriva och göra den här filmen var verkligen livsförändrande som konstnär och människa, sa manusförfattaren och regissören Sian Heder.

Feelgood om hörande barn till döva

CODA är kort för Children Of Deaf Adults (barn till döva vuxna).

Filmen med detta namn är en känslosam ”feelgood-film”, som handlar om 17-åriga Ruby Rossi (Emilia Jones), den enda hörande i en familj där övriga är döva. Hon fungerar som tolk åt sina föräldrar, bland annat på familjens fiskebåt, som hon arbetar på före skolan. Ruby älskar att sjunga och uppmuntras att ansöka om stipendier till Bostons Berklee College of Music, men slits mellan sina drömmar och lojaliteten till sin familj.

”CODA” har tidigare prisats på bland annat Sundance-festivalen och SAG-galan, men har också fått kritik för att vara alltför förutsägbar, oäkta och klichéfylld.

Länkar

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.